Календар със събития Събития

Toyota Aygo X е кросоувър със сгъваем покрив

Toyota Aygo X е кросоувър със сгъваем покрив

По време на международно онлайн събитие Toyota разбули Aygo X. Компактният кросоувър е разработен и произвеждан в Европа. Използва GA-B платформа на конструктивната архитектура TNGA (Toyota Global New Architecture), която бе внедрена за първи път в новото поколение на Yaris –„Автомобил на годината 2021” в Европа, а съвсем наскоро и при Yaris Cross.

От момента на представянето на концептуалния модел Aygo X prologue, който е разработен в развойния и дизайнерски център на компанията ED2 (Toyota European Design and Development) в Ница, дизайнерите на Toyota се стремят да вдъхнат усещане за смелост и нотка пикантност на клиентите на компактни автомобили в Европа.

Aygo отбеляза своя пазарен дебют през 2005 година и оттогава насам заема не само позицията на най-достъпния модел на Toyota на европейския пазар, но и радва притежателите си със своя младежки и забавен характер. Именно тези качества успяха да привлекат към Toyota много нови европейски потребители, отдаващи особено значение на добрия стил.

Повече от всякога новите клиенти на Toyota очакват стилен и отличаващ се сред множеството продукт, с който могат да демонстрират ярката си идентичност. Стъпвайки на водещия по отношение на стила образец в A сегмента, специалистите в ED² се заемат да проектират насочен специално към тях концептуален автомобил.

След успешното представяне и положителния прием на привличащия погледа Aygo X prologue в „Sparkling Chilli Red“, проектът Aygo X е прехвърлен в отдела за дизайн и стилистично оформление на Toyota Motor Europe в Белгия, където дизайнерските екипи работят в тясно сътрудничество с продуктовото планиране и инженерите от отдела за изследователска и развойна дейност, за да превърнат концепцията в реален нов автомобил от А сегмента.

Новата клиновидна линия на покрива също подчертава динамичното внушение и допринася за спортния имидж на модела. Високотехнологичните предни светлини обгръщат предния капак, формирайки наподобяващ крило профил, докато голямата, ниско разположена решетка, фаровете за мъгла и защитния панел на дъното следват темата на двойния трапец - неразделна част от идентичността на Aygo, която подчертава неговия „готов да тръгне във всяка посока” характер.

Новата цветова концепция е вдъхновена от различни подправки и създава уникална цветова гама за Aygo X, в която всеки от нюансите улавя различни черти и оттенъци в характера на новия модел.

С общата си дължина от 3700 мм, новият Aygo X е с 235 мм по-дълъг от своя предшественик, въпреки че междуосието е увеличено само с 90 мм. Предният надвес е със 72 мм по-къс от този при Yaris, а максималният размер на колелата е увеличен до 18 инча.

Aygo X е проектиран за използване и по най-тесните градски улици, и предлага изключително малък радиус на завой от едва 4,7 метра - един от най-малките в този сегмент от пазара.

Общата широчина на каросерията е увеличена със 125 мм в сравнение с Aygo и възлиза на 1740 мм. В резултат на това предните седалки са раздалечени с 20 мм, което увеличава пространството за раменете с 45 мм. Багажното пространство също е водещо в сегмента, предлагайки със 125 мм по-голяма дължина интелигентни възможности за използване на обема зад задните седалки, благодарение на което товарният капацитет е увеличен на 231 л -  с над 60 литра повече в сравнение с предходното поколение.

Настройките на кормилната уредба са оптимизирани за градско и извънградско шофиране в типичните за Европа условия, а новата S-CVT трансмисия осигурява най-добрите реакции при потегляне в този клас, интуитивна, плавна смяна на предавките с линейна характеристика, запазвайки и оптималния баланс между динамика и икономичност.

Във фокуса на Toyota Smart Connect са големият 9-инчов сензорен дисплей с висока разделителна способност, индиректното вътрешно осветление и възможността за безжично зареждане на смартфон, които предлагат хармонично потребителско изживяване, допълнено от смартфон приложението MyT. Чрез MyT клиентите могат да получават различни данни и да следят работните характеристики на автомобила чрез функции като анализа на стила на шофиране, нивото на горивото в резервоара, различни предупреждения, както и проследяване на местоположението на автомобила при необходимост.

Най-новата мултимедийна система на Toyota предлага и базирана на данни от облак навигация, която предоставя информация и адаптира маршрута в реално време чрез постоянно свързаните услуги при по-високите нива на оборудване. С течение на времето новите услуги ще бъдат инсталирани чрез безжични ОТА (over-the-air) актуализации, при които новият софтуер и свързаните услуги ще се интегрират автоматично в системата. Toyota Smart Connect от своя страна предлага кабелна и безжична връзка за смартфон интеграция в автомобила чрез Android Auto и Apple CarPlay.

Модерната технология на светлините с изцяло LED елементи също е част от най-новия модел на Toyota в А сегмента, осигурявайки достъп на много широк кръг потребители до тази напреднала технология. Дневните светлини и светлините за завой са изградени във формата на две светлинни тръби, заобиколени от фино светлинно сияние – ярко решение, което подчертава емблематичния профил на Aygo във всяка част от деня и нощта.

За задвижване на Aygo X се използва отличения с множество награди еднолитров, трицилиндров двигател 1KR-FE, който е оптимизиран в съответствие с европейските разпоредби и едновременно с това предлага високи равнища по отношение на надеждността и динамичните показатели с целеви разход на гориво от едва 4,7 л/100 км. и 107 г/км CO2 емисии.