Календар със събития Събития

Toyota патентова фалшива механична кутия за електрически коли

Toyota патентова фалшива механична кутия за електрически коли

Бъдещето на механичните предавки не е розово с предстоящата електрическа трансформация. Дори в момента производители като BMW ги предлагат в малко от своите модели. Всички електрически коли са с автоматични предавки, но все още нямат няколко степенни трансмисии. И това е едно от големите предимства на плъг-ин хибридите, защото на по-висока скорост, например магистрала, разтоварват електромотора. Докато при електрическите той се върти на максимални обороти и това естествено води до голям разход. А основната причина да не се инвестира в момента в трансмисии за електрически коли е и без това високата им цена.

Пионерът при хибридите Toyota, който доскоро отричаше бъдещето на електрическите коли, но вече обяви офанзива в областта, е патентовал интересното решение – механична кутия за електрически коли. Само, че не истинска, а със симулирани предавки и изкуствен скоростен лост. Също така има и изкуствен съединител, а умен софтуер ще предава всичко на компютъра, който преценява колко тяга да подаде.

Точно както в традиционна кола с ДВГ. Технически трансмисията ще остане едностепенна, но според Toyota ще бъде предпочетена от шофьори, които искат да участват по-активно в управлението. Защо не, след като вече имаме изкуствен звук от двигател в купето? Друг е въпросът, че петролхедите, които искат по-активно управление, все още си купуват точно такива коли и те са с механична кутия и ДВГ.