Календар със събития Събития

В Англия глобяват за каране с джапанки, висок ток и дълга рокля

В Англия глобяват за каране с джапанки, висок ток и дълга рокля

Едва ли не ви се е случвало да карате кола с неудобни обувки и обемни якета. Във Великобритания обаче това може да ви струва глоба до 5000 паунда и загуба на точки от талона, ако се стигне до катастрофа. В най-леките случаи, когато карате с джапанки или друг тип открита обувка, както и дълги дънки или каквато и да е дреха, която затруднява движението ви, глобата е 100 паунда на място.

Според член 97 от английския Закон за движение по пътищата, който там се нарича Пътен кодекс, „дрехите и обувките, които носите, не трябва да ви пречат да използвате контролните инструменти по правилен начин“. Сред тях са дълги рокли, които могат да се озоват зад педалите, дънки със широки крачоли, джапанки или обувки с дебелина на подметката под 10 мм и обувки с високи токчета. 40% от дамите на Острова обаче признават, че са карали с обувки с високи токчета.

У нас преди години КАТ също имаше идея да регулира това и да забрани карането с високи токчета. Предложението бе да се мерят токове над 10 см, а според статистиката им ставали поне по 100 катастрофи на месец заради шофиране на дами с високи токчета, защото не успяват да натиснат спирачката навреме.

Интересно е, че през 2014 г. във Франция съда призна шофьорка за виновна за катастрофа с основна причина шофиране с високи токчета.