Календар със събития Събития

Вносителите на нови коли алармират за остаряващия автопарк

Вносителите на нови коли алармират за остаряващия автопарк

Асоциацията на автомобилните производители (ААП) алармира за обръщане на тенденцията от слабо подновяване на автопарка с ново вдигане на средната му възраст в резултат на пандемията коронавирус. По официални данни в края на 2020 г. средната възраст на автомобилите, които се движат по нашите пътища, е над 19 години. Леките автомобили до 5 години са само 6%, а повече от 70% от автомобилите са над 15 години. През първия месец на 2021 година ситуацията продължава да се влошава със застрашителни темпове.

„През януари на 2021 година броят на автомобилите на възраст над 20 години се е увеличил с 8% спрямо същия месец на миналата година (със 109 хил. броя), като тези автомобили са достигнали рекордно висок дял - 48% от всички регистрирани ППС в България, или 1,8 млн. броя ППС от общо регистрирани 3,8 млн. Това означава, че половината от използваните автомобили в нашата държава имат стандарти за екологичност и безопасност отпреди 20 и повече години. Делът на автомобилите, които са на възраст над 15 години, вече достигна безпрецедентните 75%. Обръщаме се към държавните институции с призив за спешни мерки за справяне с негативните тенденции, свързани със застаряването на парка”, коментира Храбрин Иванчев, председател на Асоциацията  на автомобилните производители.

Връзката между възрастта на автомобилите и тяхната сигурност и надеждност е задълбочено изследвана и многократно доказана в световен мащаб. Използването на стари коли, в лошо техническо състояние, без да са оборудвани със съвременни технологии за безопасност и екологичност, пряко води до значително по-висока смъртност при пътни произшествия в България и до замърсяване на въздуха с вредни емисии, което също е изключително важен фактор за продължителността и качеството на живота, които имаме в нашата страна. В тази връзка Асоциацията на автомобилните производители отправя апел към държавни органи за съдействие за предложения за подобряване състоянието на автомобилния парк у нас: „Призоваваме за разработване на държавна политика за мобилност и за управляване на процесите, свързани с автопарка. Необходимо е незабавно създаване на  правила и контрол при вноса на употребявани автомобили, както и при тяхната експлоатация и ремонт.“ 

Реално у нас няма никаква пречка за регистрация на какъвто и да е автомобил, независимо от година и състояние. Държавата в лицето на автомобилна администрация сега се е заела да въведе ред при ГТП и от януари 2022 г. трябва да заработи система за автоматизирано минаване на прегледа от автомобила без участието на служителите в пункта. Така компютърна система на база данни ще преценява дали автомобилът е годен или не. Съседна Румъния отдавна въведе много висока екотакса за регистрация на коли над 10 г., за да защити местното си производство, и дори си плаща глоба към ЕС, защото това противоречи на правилата на общността за движение на стоки. През годините у нас имаше няколко опита за въвеждане на много по-висок данък за стари коли с ниски екостандарти, които се провалиха. Едва от миналата година има скок на налога за автомобилите и обвързването на нормата за екология с данъка за коли без евро стандарт, както от Евро 1 до Евро 4. Разликата в годишния данък от 2019 при коли на 23 г. с Евро 2 до 74 к.с. е 10 лв., при 100 к.с. 40 лв. и 104 лв. за 200 к.с. Преди 5 години не бе прието предложение за облагане с 1500 лв. екотакса на стари коли.

В същото време България е и една от малкото страни, в които няма финансови стимули за обновяване на парка или покупка на екологични автомобили. Не е и рядкост цените на нови модели от официални представители да са по-високи от тези в държави като Германия въпреки много по-ниския стандарт у нас.