Календар със събития Събития

Въвеждат ограничение 30 км/ч в част от центъра на София

Въвеждат ограничение 30 км/ч в част от центъра на София

Предлаганото от години въвеждане на Зони 30 стартира от февруари в част от центъра на София. Засега ограничението на скоростта до 30 км/ч ще важи само за участъка между булевардите Пенчо Славейков, Прага, Скобелев и Витоша. В подготовка е и следващата зона, която обхваща бул. Христо Ботев, ул. Алабин, бул. Патриарх Евтимий и ул. Ангел Кънчев. Секциите ще се обозначават с пътни знаци. Общината не съобщава дали ще има повишен контрол за спазването на ограничението.

Интересно обаче е, че с въвеждането му се очаква повишаване на използването на алтернативни методи за придвижване като велосипед, градски транспорт и ходене пеша. Каква точно е връзката обаче не става ясно, но поне по отношение на подобряването на безопасността е логично. Макар в пиковите часове трафикът в София да е средно с 22 до 24 км/ч. В същото време градския транспорт официално се движи средно със скорост 14 км/ч в натоварените часове.

Въвеждането на подобно ограничение е идея отпреди 10 г. още на Държавната обществено консултативна комисия за пътна безопасност към МС, която вече не съществува и нейните функции взе Държавна агенция Безопасност на движението по пътищата. Планът бе при навлизане в подобни зони освен знак да бъде моделирана пътната инфраструктура с бордюри, стеснения, острови за пешеходците и легнали полицаи, които да не позволяват каране с по-висока скорост. Общината обаче не говори за подобни промени, а единствено за пътни знаци.