Календар със събития Събития

Взеха лиценза на цистерната за мляко, напълнила гориво

Взеха лиценза на цистерната за мляко, напълнила гориво

Една снимка изуми страната миналата седмица по време на спекулативния слух, че горивата до седмица ще преминат цена от 4 лв., дори ще свършат, което доведе до огромни опашки по бензиностанциите. Шофьор от Велико Търново зареди гориво в съда за мляко, който подлежи на специални разрешения. Освен студен душ за него на следващия ден, когато цените се нормализираха и цялата операция се оказва на огромна загуба, областната дирекция на БАБХ му е отнела разрешителното за превозвач, съобщава БТА.

Деянието е нарушение за Закона за храните и затова освен отнемане на разрешителното е издаден и акт. Вечерта на спекулата накара много хора да пълнят гориво и в бидони, шофьори обикаляха от бензиностанция на друга, харчейки гориво, за да заредят ново на по-висока цена, която само ден по-късно се оказа по-ниска.

Иронията на снимката е във факта, че в книгата си „Как да избегнем климатичното бедствие“ Бил Гейтс дава за пример как най-скъпата течност на пазара е млякото, сравнявайки го с горивото. Това обаче не е така у нас, а едва ли създателят на Microsoft си е давал сметка, че в една балканска държава може да се използва цистерната за мляко за пълнене на гориво. И това е страна, в която съществува конспиративна теория, че именно той стои зад ваксини, в които се инсталира чип и той влияе на поведението на хората.