Календар със събития Събития

Хиперколата Aspark Owl е електрическа

Хиперколата Aspark Owl е електрическа

Японската напълно електрическа хиперкола Aspark Owl бе представена за първи път преди повече от три години на автомобилното изложение във Франкфурт. Разработката продължи през следващите две години преди да направи официалния си дебют в края на 2019 г., обещавайки силно ускорение и нулеви емисии.

По-рано тази седмица компанията обяви, че колата вече е пусната официално за продажба в Северна Америка. Събитието е съчетано с отварянето на новия шоурум на марката в Осака, Япония.

Новините идват, след като компанията приключи директните си продажби с водещи търговци в Европа и Северна Америка.

Aspark планира да произведе само 50 модела на хиперавтомобила, като 20 са разпределени за Европа, 20 за Близкия изток и Азия, а 10 за американския пазар.

От компанията са сигурни, че колата ще достигне 96 км/ч за 1,72 секунди и максимална скорост от 450 км/ч.
Ускорение до 300 км/ч отнема 10,6 секунди. Aspark използва 64-киловатчасова литиево-йонна батерия, за която се твърди, че може да направи пробег от 450 км. Четирите електрически мотора произвеждат комбинирани 2006 к.с. и въртящ момент от 2000 Нм.

Owl е отлично оформен автомобил с драматични криви и остри ръбове. Също така седи ниско до земята с височина само от 99 см.

Aspark използва карбонов полимер, за да намали теглото. Под стилното купе има монокок от въглеродни нишки. Хидравличните амортисьори му помагат да осигури височината от 160 милиметра. Началната цена на хиперколата е 2,9 милиона евро.