Календар със събития Събития

Ясни са отсечките за WRC рали Хърватия

Ясни са отсечките за WRC рали Хърватия

Отново на Балканите има кръг от WRC, след като Боровец приюти най-бързите рали пилоти в света през далечната 2010 г. Хърватия и Загреб са домакини на третия кръг от шампионата, който ще се проведе от 22 до 25 април. Церемониалният старт ще бъде пред Националната и университетска библиотека в Загреб, а арката, по която ще минат пилотите в челото ще е разположена на площад Свети Марко до главната църква на града, парламента и бившия дворец на вицекраля.

Ралито ще премине още през областите Карловац и Крапина-Загорие. Сервизният парк е разположен в Панаира в Загреб, където ще се проведе суперспециален етап – за пръв път в историята на WRC на закрито. Отсечките на 23 и 24 април са в Самоборско Горие и Карловац, а на 25 април пилотите ще карат около Загорска села и Крумовец, както и в планината Медведница, която е разположена до Загреб.

За момента състезанието е предвидено да се проведе с публика. „Избрахме трасето много внимателно, за да не позволим събиране на много публика, но и да позволим на присъстващите да се насладят на атрактивно състезание. Надяваме се епидемичната ситуация да го позволява. WRC е чудесна възможност да покажем най-красивите места от страната ни на света.

Няма и съмнение, че състезанието ще бъде интересно, на живо и на екран“, коментира Даниел Шашкин, президент на организационния комитет на рали Хърватия. Организаторите са местните клубове D.T. Motorsport от Порец и Cro Dakar Team от Загреб. През 2019 кръговете от WRC са наблюдавани от над 830 млн. души по света.

„Благодарение на огромното международно промотиране, очакваме благоприятен икономически ефект за Хърватия, стотици хиляди резервации в хотелите и разходи на участниците в местната икономика. Надяваме се, че ситуацията в края на април ще позволява да имаме публика. Това би означавало пристигане на много фенове на WRC. И също така е най-добрата покана преди туристическия сезон“, обясни Даворин Щетнер, президент на Хърватската автомобилна и картинг федерация, който е президент на комитета за WRC в Хърватия.

Ето и имената на отсечките, които ще се минат по два пъти: Rude – Plešivica, Mali Lipovec – Grdanjci, Bliznec – Pila, Kostanjevac - Petruš Vrh, Stojdraga - Gornja Vas, Zagorska Sela – Kumrovec, Jaškovo - Mali Modruš Potok, Krašić – Vrškovac, Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki и Vinski Vrh - Duga Resa.

Снимки: Red Bull Content Pool