Календар със събития Събития

Защо индустрията проспа кризата с чиповете, отговорът на BMW

Защо индустрията проспа кризата с чиповете, отговорът на BMW

BMW подписа тристранно споразумение с производителя на високотехнологични микрочипове INOVA Semiconductors и Globalfoundries, производител на мощни полупроводници. Сделката осигури на компанията милиони полупроводници и чипове, а първите доставки са за BMW iX. Микрочиповете се използват в интелигентната LED технология ISELED, която е разработена съвместно от BMW Group и която се използва за първи път в BMW iX и ще бъде въведена в други модели.

По време на пандемията от Ковид-19 автомобилната индустрия изпадна в безпрецедентна криза с недостиг на чипове и полупроводници, която все още продължава. Стотици хиляди автомобили стоят произведени и очакват доставка на детайлите, за да бъдат изпратени на клиентите, които вече са ги платили. В същото време това покачи цените на вече произведените автомобили, както и на употребяваните.

В зависимост от оборудването в един автомобил има няколко хиляди полупроводникови компоненти, които са незаменими за всички електронни устройства. Те могат да имат различни функции, като изпълняват аритметични и контролни задачи в компютрите, съхраняват данни или дори изпълняват няколко задачи едновременно. Тенденция е в бъдеще делът на електронните компоненти в автомобилите да се увеличава още повече. Как се стигна до тази криза, попитахме Андреас Мецнер, отговарящ за устойчивата политика на BMW Group:

„Разполагаме с мениджър по поръчките, който дори е в Борда на директорите. 1000 души работят по въпросите с поръчките на всички материали и части. Трудно ми е да отговоря как се стигна до кризата с полупроводници. Сега отделът проверява ситуацията всеки ден и тя често се променя. Реално се натрупаха няколко тежки фактора. Един от тях е коронавируса. Той започна от място, където е фокусирано производството на чипове. Също така в голяма фабрика в Тексас имаше наводнение. А в Япония пък друга изгоря заради пожар. Не е за вярване, но се случи всичко това по едно и също време. В резултат на пандемията автомобилните производители намалиха поръчките на чипове и предвиденото производство се насочи към други индустрии, като например гейминга, мобилните телефони и таблетите. На определен период се оказа, че за пръв път в историята търсенето на чипове е по-голямо от възможностите за производство. И все още сме в тази ситуация. Има опити за решаването й с бърз строеж на заводи, защото те ще спечелят много пари“, пояснява Мецнер.

Интересно е защо автомобилната индустрия не е предвидила това с такава армия от служители до доставките, разбира се, появиха се и различни теории за картелно споразумение. „Вероятно един ден ще има филм за тази криза, който ще разкаже всички причини. Има много теории на конспирацията, на които не вярвам. Няма картел, подобен на ОПЕК, за чиповете, който да се опитва да качи цените. Конкуренцията е огромна. Ако някой доставчик откаже поръчка или вдигне цените, друг веднага заема мястото му с ниска цена. При доказване на изкуствено покачване на цените може да се стигне до търговска война.

Например Южна Корея произвежда 60% от корабите по света. Ако решат изведнъж да спрат, докато не им платите повече, това няма да работи за дълго време. Не, тук говорим за търговска верига на снабдяване. Като резултат можем да се замислим дали не е по-добре да върнем част от производството на ключови детайли в Европа като застраховка, коментира специалиста и изтъква стратегическата грешка за спирането на производството на чипове в Германия - В Мюнхен имаше голям завод за производство на чипове на Infineon, част от Siemens, които спряха производството им преди няколко години. Сега се оказва, че е било стратегическа грешка. Направо не мога да повярвам, че имаме поръчки, можем да вземем пари за тях, но не можем да произведем колите. Това е напълно нова ситуация за нас. Имали сме финансова криза, дори преди 4 години имахме произведени автомобили, за които се търсеха собственици.“