Календар със събития Събития

Защо трябва да спазваме дистанция, основната причина за ПТП

Защо трябва да спазваме дистанция, основната причина за ПТП

В седмия епизод на Safety Bri4ka Academy доц. Димитър Илиев и Филип показват една от основните причини за катастрофа, неспазването на дистанция. Често шофьорите не очакват колата пред тях да спре, не са готови да намалят скоростта рязко, разсеяни са. Както вече сме представяли, спирачният път зависи от скоростта.

„Шофьорът отзад винаги е виновен. Затова Bosch имат система за аварийно спиране, която автоматично започва да спира когато регистрира спиране на колата отпред и липса на натиск върху педала на спирачката. Времето за преместване на крака от педала на газта на спирачката е точно толкова, колкото да ударим колата отпред“, коментира Илиев.

Най-добрата дистанция е 2-3 сек от колата отпред. Реакцията за спиране отнема около секунда. При лоши климатични условия и видимост дистанцията трябва да е 6 сек. Също така дистанцията трябва да се преценява и при смяна на лента.

„Съветвам шофьорите да не се движат зад големи превозни средства, защото се ограничава видимостта. Тогава трябва по-дълга дистанция. Най-доброто решение е 3 сек. Една секунда за реакция, една за спиране и една резерва. Но има проблем, че на Околовръстното шосе на София например някой постоянно ще влиза пред вас. Това е психологически момент, който хората не го осъзнават, защото могат да се ударят. Дистанциите са най-важни на по-бързи пътища, на градски магистрали и магистрали. Най-важно е да се знае, че разстоянието не се мери в метри, а секунди, защото се променят спрямо скоростта“, пояснява рали шампиона.

Серията се заснема със сътрудничеството на Държавна агенция безопасност на движението, Bosch Engineering Center Sofia, Bridgestone и Most Auto.