Календар със събития Събития

Жителите на Слатина решават дали да има платено паркиране

Жителите на Слатина решават дали да има платено паркиране

Както вече съобщихме преди седмица, кметството на район Слатина планира да въведе платено паркиране Зелена зона в столичните квартали Гео Милев и Редута. Жителите обаче имат възможност да дадат своя вот за или против през февруари. Също така ще им бъдат разяснени предимствата на мярката, съобщава БТА, цитирайки кмета на района Георги Илиев.

Вече е проведена среща с ръководството на Центъра за градска мобилност, които са поели ангажимент 1/3 трета от приходите от паркирането да се реинвестират в кварталите под формата на възстановяване на инфраструктурата.

Новината обаче идва дни след като стана ясно, че поставянето на скоби и репартиране с паяк е на загуба.

Според кмета обаче живущите вече са си дали сметка за огромните плюсове на зоните за платено паркиране. Вотът им ще се приема до 28 февруари 2022 г., след което ще се реши дали да се въвежда платеното паркиране или не. Това не е първата инициатива за въвеждане на платено паркиране, а част от Гео Милев вече е Зелена зона.

Кварталната община очаква около 250 хил. лв. приходи, които да бъдат използвани за оправяне или нови тротоари. Макар все още официално да не е потвърдено въвеждането, кметът очаква мярката да заработи още тази година и в следващите две кварталът да придобие напълно различен облик. В рамките на проекта ще бъде направен паркинг за 160 коли с няколко етажа и футболно игрище на покрива. Сградата ще се използва и за културни събития, ще има и велопаркинг, а стойността му е 4,5 млн. лв, които се осигуряват от Пазари Изток.