Календар със събития Събития

62 години в моторните спортове за Дунев Мотор Спорт

62 години в моторните спортове за Дунев Мотор Спорт

На 4 юни "Дунев Мотор Спорт" отпразнува своята 62-годишнина с впечатляващо събитие в бившия картинг център на "Дунев Мотор Спорт". Основан през 1962 година, "Дунев Мотор Спорт" бързо се утвърждава като водеща сила в българския и международния моторспорт. Отборът е известен със своите изключителни пилоти, инженерни постижения и непоколебима страст към състезанията.

"Играехме футбол пред медицинската служба, ръководена от баща ми, д-р Рашо Дунев. Един ден, докато се състезавахме, изведнъж пред нас се появи новопроизведен кросов мотор Балкан, управляван от бате Любен, син на наш съсед. Това събитие ме вдъхнови и скоро започнах да помагам на батковците с моторите - разкри своето начало Бончо Дунев, главен двигател на "Дунев Мотор Спорт" и баща на Румен и Тодор Дуневи.

"След като завърших техникума, се записах в школа за мото-състезатели и на 16 години получих книжка и почти нов мотор МЗ 125. Чичо Добри Еманоилов и бате Любен Еманоилов бяха моите първи учители, които ме насочиха в моторния спорт.

 

"По-късно съдбата ме свърза с Михаил Колев и Стефан Георгиев, които ми предоставиха мотори и обучение. След казармата започнах да се състезавам в малки ралита, а скоро след това се присъединих към ГС на СБА – градския отбор на София.

 

"Развитието ми продължи в собствен клубен отбор, където създадох и се състезавах с първата българска формула Естер. През 1980 година с помощта на проф. Иван Стайков създадох Централния студентски автомобилен клуб „Академика“, който напуснах в края на 1999 година, за да продължа делото си в новата "Дунев Моторспорт" с нова база, техника и хора."

На 62 годишния юбилей на отбора присъстваха ключови фигури помагали през годините за развитието му. Те получиха купи в благодарност за тяхното съдействие и отдаденост към отбора, както и имаха възможността да видят три от най-легендарните автомобили на "Дунев Мотор Спорт".

 

Половин век след своето създаване, "Дунев Мотор Спорт" продължава да бъде символ на високи постижения, иновации и страст към мотор спорта. Със своите легендарни пилоти и многобройни шампионски титли, отборът остава пример за подражание и вдъхновение за бъдещите поколения състезатели.