Календар със събития Събития

Alfa Romeo представи новия си модел Milano

Alfa Romeo представи новия си модел Milano

Посрещнете Alfa Romeo Milano, завръщането на компанията в сегмент В, но с SUV. Днес се състоя световната премиера на модела, а официалният представител на компанията София  Франс Ауто организира ексклузивно събитие в зала Цар на Синегранд на София Ринг мол за медии и представители на Alfa Romeo клуб България. Премиерата бе в Милано, а по време на презентацията изпълнителният директор на бранда Жан-Филип Императо засенчи с достолепната си осанка и изказ дори шефа на Stellantis Карлос Таварес. Двамата неколкократно обявиха, че концернът няма никакво намерение да се раздели в бранда, въпреки желанието за покупка от няколко конкурентни компании. А Императо даде пример с баща си отпреди години, че моделите на Alfa Romeo имат два проблема – скъпи са и не са надеждни. Подобно признание няма да чуете от който и да е шеф на компания, освен ако наистина няма значително подобрение.

Именно тях решава Alfa Romeo с Milano. Автомобилът има базова цена под 30 000 евро и месечната вноска е 200 евро в Западна Европа. Вносителят у нас СФА обеща, че европейската оферта ще бъде сходна и в България. За надеждност все още е рано да говорим, но Alfa Romeo повиши значително качеството с Giulietta, след което актуалните Giulia и Stelvio, които са най-качествените автомобили, напускали някога заводите на италианската компания.   

Milano има за задача да продължи това, но вече платформата е обща за концерна, а не италианска. На Common Modular Platform са още електрическите Jeep Avenger и Fiat 600e, които също като Milano си сглобяват в полската фабрика в Тихи, където по време на соца се произвеждаше мъникът FIAT 126p.

Alfa Romeo нарича Milano спортен дух в компактна форма, Императо твърди, че автомобилът има най-доброто поведение на пътя в сегмента. Това важи и за електрическата версия, което е много ясно хвърляне на ръкавицата към останалите марки в Stellantis и модели като Peugeot 2008, Opel Mokka, DS 3 Crossback. Milano цели да привлече същите клиенти на Giulietta и Mito, макар да не е хечбек, а компактен SUV, но задвижването, поне на хартия, не е най-спортното, което очаквате. Предлага се един единствен бензинов двигател, в хибридна форма 1,2 литра, който е на предно и 4х4 със 136 к.с. За пръв път в историята Alfa Romeo има електрическа версия, която е в две версии – със 156 к.с., колкото са останалите варианти в концерна, и Veloce с 240 к.с. Пробегът на базовата версия е 410 км, а батерията 54 кВтч, така че пробегът звучи като оптимистична цифра за реалния свят.

Дължината е малко над 4 метра, дизайнът е на Alfa Romeo Centro Stile. С модела дебютира нова дизайнерска идентичност, която тепърва предстои да видим дали ще се наложи над феновете. Въпреки желанието на дизайнерите на Alfa Romeo да я определят като типично италианска, формите на фаровете и целия стоп отзад могат да ви напомнят други модели и марки. Стопът е препратка към Giulia TZ, но може да го определите като близък и до Kia EV6, а светлинният подпис е сходен с Renault Megane RS. Което вече е сигнална лампа за евентуален проблем в новата идентичност. Отделът на Peugeot дълги години се лута в търсене на правилната идентичност и най-накрая успя, да се надяваме Alfa Romeo да не заболее от този синдром и много бързо предстоящите нови поколения на Stelvio и Giulia да коригират това.

Скудетото има два варианта – затворен в електрическата версия, и отворен с красив класически надпис във варианта с ДВГ. Отвътре салонът е с типични за Alfa форми на измервателните уреди, има цифров 10,25” TFT екран за достъп до данните на автомобила и настройките за технологиите за управление. В средата таблото и с ориентация към водача е разположена 10,25” система със сензорен екран, а под нея има физически бутони, които напомнят на клавишите от пиано в братския бранд Peugeot. От него е взет напълно идентичен лост за предавките на бай-уайър трансмисията. Вентилационните отвори на климатика са във формата на quadrifoglio, багажникът е 400 литра.

Екипът, който координира развитието на динамиката на шофиране, е същият, който разработи Giulia GTA в тестовия център Balocco, с ясната цел новият Milano да постигне най-доброто пътно поведение в класа, което е възможно благодарение на специфични технически решения - има най-директното кормилно управление в сегмента (14.6), специално калибрирано, за да бъде изключително прецизно, за да подобри неговите изключителни качества за поведение на пътя.

Версията на електрическата кола Veloce е със спортното окачване, снижено с 25 мм. Предните и задните стабилизиращи щанги са допълнително оптимизирани, за да гарантират бързо завиване с високо ниво на сцепление, спирачната система е с предни дискове над 380 мм с четирибутални моноблокови апарати, 4х4 задвижването използва диференциал Torsen. При хибридната версия Q4 е наличен четвърти режим, известен като Q4, за условия на ниско сцепление.

Alfa Romeo Milano се предлага с RFID карта, която дава достъп до 600 000 точки за зареждане, най-обширната мрежа в Европа, станала възможна чрез Free2Move.

Друга голяма иновация е интегрирането на виртуалния асистент Hey Alfa и ChatGPT (AI), които използват гласово разпознаване.

Батерията осигурява 410 км пробег в цикъла WLTP или 590 км в градско каране. Максималното зареждане е на 100 кВт DC станция, за под 30 минути пълните от 10 до 80%. Хибридът със 136 к.с. е мек с 48-волтова технология и 1,2-литров мотор с 3 цилиндъра с цикъл на Милър. Електромоторът е с 21 кВт, вграден е в иновативната 6-степенна скоростна кутия с двоен съединител, която работи заедно с инвертора и блока за управление на трансмисията, за да осигури максимална ефективност.

И така, на плещите на Alfa Romeo Milano се пада най-тежката задача за модел на компанията за последните години, защото от него може да зависи цялото бъдеще на бранда. При успех, ще има финанси за екзотични проекти като 33 Stradale.