Календар със събития Събития

Audi и бивш шеф на BMW ще решават проблема с софтуера на VW

Audi и бивш шеф на BMW ще решават проблема с софтуера на VW

Изпълнителният директор на Audi Маркус Дюзман ще поеме софтуерния отдел на Volkswagen в рамките на отговорностите си в управленския борд на VW. Причината е серията неуспехи на отдела, които пречат да стартира производството на ID.3 поради проблеми със софтуера. Шеф на Car.Software Organization става Дирк Хилгенберг, бивш старши вицепрезидент на производството в BMW. За да се справи с проблема, Volkswagen наема 5000 специалиста до края на 2020. Също така 150 избрани на случаен принцип служители ще получат ID.3 за тест в реални условия. Неуспехите на VW с електрическото задвижване идват след промяната на фокуса от двигатели с вътрешно горене в резултат на Дизелгейт. В рамките на скандала компанията бе хваната да използва нелегален софтуер, който променя данните на дизеловите двигатели за вредни емисии при наличие на стенд.

Audi в същото време се радва на добре работещ технически отдел, който вътрешно се нарича TE. Това е центърът, в който се раждат иновациите на компанията. Създаден е в Инголщат преди 50 години и в момента в него работят 10 000 техници и инженери. Освен там, подразделението има 2000 служители в Некарсулм, Гьор в Унгария, Пекин и Сан Хосе Чиапа.

През 2019 г. са направени 1200 патента или средно по три на ден. Преди години основният фокус е шаси, двигател с вътрешно горене и трансмисия, а сега компанията има 13 000 патента по света, свързани с електрическата мобилност. И общо 23 000 индивидуални патента.

Само в Германия патентното ведомство е издало документ за 660 патента за електрифицирани автомобили през 2019 г. Спрямо 2017 г. това е ръст с 42%. Плъг-ин хибридите и изцяло електрическият Audi e-tron имат 57 патента. Сред тях са пробиви в области като флуидната механика и решения за абсорбация на колебания на дросела при ускорение и намаляване на газта. Компанията използва филтриране на шофьорското управление, за да оптимизира параметрите и да разбере какви са нуждите за предоставяне на тяга на двете оси.