Календар със събития Събития

Audi ще участва в рали Дакар и отново в Льо Ман

Audi ще участва в рали Дакар и отново в Льо Ман

Феновете на Audi определено са доволни след тази новина. Компанията ще напусне Формула Е в края на новия сезон 2020-21 и ще участва в рали Дакар от 2022. Също така се връща в Льо Ман с кола от клас LMDh. Audi и партньора Abt имат 12 победи за 6-те години участие в изцяло електрическата формула, както и една титла в сезон 2017-18 за Лукаш ди Граси.

Новият болид за Формула Е e-tron FE07 е за пръв път развит изцяло от отбора, както вече позволяват правилата. Audi все пак ще остане в шампионата като доставчик на отбора Envision Virgin Racing поне до края на 2022.

Все още не е ясно кога ще бъде завръщането в Льо Ман, едно от любимите състезания на Audi, което е печелила 13 пъти от 2000 до 2014 г. Именно там са развити много от системите, които намериха път до серийното производство като бензиновите мотори с директно впръскване, усъвършенстваните дизели, олекотените материали, матричните светлини.

Автомобилът, с който Audi ще участва в световния шампионат за издръжливост и Льо Ман е клас LMDh, който идва от 2023 г. и е бюджетна алтернатива на хиперавтомобилите, които ще се използват от 2021 г., а участие с тях са потвърдили Aston Martin и Toyota. Болидите LMDh са разработени за участие в WEC и американския шампионат IMSA, реално базирани на LMP2. Задвижването им е хибридно с батерия от Williams Advanced Engineering и електромотор от Bosch.

Също завръщане в Льо Ман с прототипи LMP1 обявиха преди месеци Peugeot и Alpine.

Основната заводска програма на Audi обаче ще е в рали Дакар от 2022. Където също компанията ще участва с електрическо задвижване. Автомобилът ще използва високоволтова батерия и конвертор, който е бензинов двигател. Компанията майка VW бе доминант в Дакар с Race Touareg преди да се оттегли от състезанието в резултат на Дизелгейт и да се насочи към шампионати с електрическо задвижване.