Календар със събития Събития

Биаджи постави нов световен рекорд за електрически мотор

Биаджи постави нов световен рекорд за електрически мотор

Докато очакваме повторен опит на SSC на рекорда за скорост с Tuatara, компанията за електрически мотоциклети Voxan счупи този на две колела. Както и 11 други постижения. Производителят от Монако създаде специална версия на модела си Wattman, за да постигне рекорда на самолетната писта Шатору във Франция.

Постижението от 408,8 км/ч е направено от мотоциклетната легенда Макс Биаджи. Средното време в двете минавания е 366,9 км/ч, което е с 38 км/ч повече от досегашния рекорд.

Първоначално Voxan и Биаджи са искали да запишат ръновете в Боливия и соленото езеро до Уйуни, където премина и кервана на рали Дакар. Но след това е взето решение за използване на самолетната пистата във Франция.

Освен него Биаджи чупи и нов рекорд в категорията за скорост за четвърт миля и 1 километър, използвайки друг мотоциклет на компанията, който е модифициран за ускорение, а не максимална скорост. В рекордите са използвани три мотора с различни спецификации.

Voxan е част от Venturi group, който произвежда електрически коли. Компанията държи рекорда за най-бърза електрическа кола – 549 км/ч. Серийният Voxan е с мощност 203 к.с., а рекордьорът е с 367 к.с.