Календар със събития Събития

Българската кола с 5000 к.с. направи криптовалута

Българската кола с 5000 к.с. направи криптовалута

Българският проект за електрическа хиперкола Alieno обяви собствена криптовалута, Alieno мултичейн токен, и стартира началното ѝ предлагане на цена от 1 американски долар за брой в официалния си онлайн магазин (https://alieno.io/bg/produkt/alieno-token). Началната ликвидност на ALIENO токена, се осигурява чрез свободния капацитет на изградения от Alieno собствен мощен компютър, наречен Alieno Acrypto и наподобяващ крипто ферма.

Криптовалутата представлява мултичейн токен, до момента е наличен в 16 блокчейна: Ethereum, Binance Smart, Polygon, Avalanche, Fantom, Solana, Tron, Celo, Gnosis, HECO, Moonriver, Harmony, OKEx, KCC, Tomo и ThunderCore (https://alieno.io/bg/alieno-token-blokcheini). Очаква се в бъдеще, Alieno токенът да бъде наличен и в други блокчейни, с цел директно използване на технологиите им в дейността на Alieno. Стремежът е, Alieno токенът да бъде наличен във всички водещи, иновативни и разрастващи се блокчейни.

Първоначално във всеки от блокчейните са издадени по 1 милиард Alieno токени, предвид очакванията Alieno да се превърне в компания Еднорог (Unicorn) с оценка от над 1 милиард USD, но в обръщение периодично ще бъде пускано само необходимото количество Alieno токени за подпомагане на дейността на Alieno.

Капиталът се набира за завършване на първия етап от строителството на производствената фабрика в Туховища, България, в която да стартира началното производство на Alieno хиперколите. Проектът за Alieno Arcanum звучи фантастично - 5221 к.с., 8880 Нм, максимална скорост от над 488 км/ч и съотношение мощност/тегло достигащо 2,64 к.с./кг. Автомобилът е с 24 електромотора в топ версията си. Всичко звучи много налудничаво и неизпълнимо, но така стартират хора като Илън Мъск и Мате Римац.

Електрификацията дава възможност за разместване на пластовете в индустрията и Alieno определено не се страхуват да скачат нависоко, за момента само на хартия. Но пък криптовалутата може да им осигури средства, поне за старта. В Туховища няма строителни работи като в кампуса на Rimac, а само къща с няколко машини. Но това е доста повече от проекта на Next E Go, който е достатъчно добре обезпечен от братя Домусчиеви и има обещание за помощ от правителството.