Календар със събития Събития

BMW показа iX, отново с огромна решетка

BMW показа iX, отново с огромна решетка
BMW показа iX, отново с огромна решетка
BMW показа iX, отново с огромна решетка
BMW показа iX, отново с огромна решетка
BMW показа iX, отново с огромна решетка

BMW Group показа производствения модел на изцяло електрическата концепция iNEXT  по време на събитието #NEXTGen 2020. Моделът идва през ноември 2021 година като BMW iX. Производството му е поверено на завода в Динголфинг. То не само съчетава всички разработки, целия опит и иновациите, натрупани през последните години от BMW като водещ премиум производител в областта на електрическата мобилност. Неговата разработка показва колко важен е още днес изкуственият интелект (Artificial Intelligence - AI). В момента BMW Group използва AI в повече от 400 приложения и във всяка област на компанията, като развойна дейност, продажби и производство. Използва се и за обработка и интерпретация на големи количества данни.

AI е основата за автоматизирано шофиране и не на последно място за възможно най-близко до естественото общуване на потребителя със самия автомобил. Технологиите за свързаност, при които BMW има лидерска роля още от 90-те години на миналия век, е от съществено значение за  реализацията една важна допълнителна стъпка към мобилността на бъдещето – автоматизираното шофиране. Още днес BMW предлага обновяване на софтуера и дигитални услуги over-the-air за много модели, като BMW iX прави още една крачка напред. Това ще е първият премиум автомобил, при който ще се използва следващото поколение мобилни мрежи 5G.

Множество особено мощни сензори – камерни, радарни и ултразвукови, съчетани с множеството различни антени от Bluetooth до 5G, изкуствен интелект и Data-Driven Services, превръщат BMW iX в изключително мощен компютър на четири колела. В основата на това е новият Център за симулация на шофиране на BMW Group в Мюнхен. В тази най-модерна и всестранна инсталация от този тип върху обща площ от 11 400 м2 са разположени общо 14 симулатора, сред тях и High Fidelity Simulator и High Dynamic Simulator. Те позволяват по-реалистично от всякога пренасяне на изживяването при шофиране в лабораторията.

„BMW Group постоянно се стреми да преоткрие себе си. Това е централен елемент на нашата бизнес стратегия“, казва Оливер Ципсе, председател на Борда на директорите на BMW AG. „BMW iX демонстрира този подход в особено концентрирана форма.“

Последователността, с която BMW Group поема по нови пътища, се вижда и от сътрудничествата. За сложните изисквания на BMW iX например познатите инженерни инструменти не са достатъчни. Това е една от причините още през 2015 година BMW да се свърже с Epic Games и малко по-късно да бъде първият автомобилен производител, който при разработките на своите автомобили въвежда Mixed-Reality-System, разработена от компонентите на индустрията на компютърните игри. Тя е базирана на т. нар. Unreal Engine 4 на Epic Games.

Мощността на колата е 500 к.с. от 100 кВтч батерия. BMW iX ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5,0 сек. Ясната цел е постигането на ненадминато нисък в сегмента среден разход на електроенергия от под 21 кВтч/ 100 километра в WLTP тестови цикъл. Пробегът е над 600 км в WLTP цикъл.Най-новата технология за зареждане на BMW iX позволява бързо зареждане с прав ток с мощност до 200 кВт. По този начин батерията може да бъде заредена от 10 до 80 % от цялостния си капацитет за по-малко от 40 минути. Освен това за 10 минути може да бъде заредена достатъчно енергия за изминаване на над 120 км. Зареждането на високоволтовата батерия от 0 до 100 % с Wallbox с мощност от 11 кВт отнема под 11 часа. Батериите на BMW iX са част от дългосрочен цикъл на рециклиране и позволяват особено висок дял на рециклирането. За производството на акумулаторните клетки и на високоволтовата батерия се ползва само електроенергия от възобновяеми източници.

Мото подразделението BMW Motorrad пък представи модела Definition CE 04. Близката до серийното производство модернизация на BMW Motorrad Concept Link съчетава под мотото Plugged to Life аналоговият с дигиталният свят на клиента и е както средство за придвижване, така и комуникационен елемент за пътуващите до работното място в големия град. Множество иновативни елементи и детайли на представената през 2017 година все още радикална и отдалечена в бъдещето визия BMW Motorrad Concept Link вече са близки до серийното производство. Това показва колко напреднала е електрификацията на целият автомобилен парк на BMW Group и как той ще се развива в близко бъдеще. Още през 2021 година 25 процента от продадените в Европа автомобили на BMW Group ще бъдат с електрическо задвижване, през 2025 година ще са една трета, а през 2030 година – половината. През 2023 година BMW Group ще предлага на клиентите си 25 електрифицирани модела, като около половината от тях ще са с чисто електрическо задвижване.