Календар със събития Събития

COVID-19 струва на VW по 2,2 млрд. на седмица

COVID-19 струва на VW по 2,2 млрд. на седмица

Колко реално вредни емисии имат дизеловите коли на Volkswagen с нелегален софтуер? Това никой не знае с точност, но пък е ясно колко гори компанията всяка седмица в резултат на световната пандемия на коронавируса. Концернът търпи загуби от 2 млрд. евро на седмица заради коронавируса, съобщава шефът на компанията Херберт Дийс пред ZDF, цитиран от Automotive News. Заводите на концерна в Европа и голяма част от света са спрели производство и единствено китайските мощности започват да набират сила.

"Нямаме обороти където и да е извън Китай. Трябва да преосмислим продукцията. Дори в Германия нямаме дисциплината, която има в Китай. Ако контролирахме проблемите като тях, Корея или други азиатци,  щяхме да се справим без загуба на работни места. Нужно е много остро вмешателство“, коментира Дийс.

Търсенето на автомобили в Китай започва да нараства отново, но все още на средата на нивата от преди кризата с вируса. VW осигурява работа на 671 000 души и има 124 различни фабрики по света, от които 72 в Европа, а от тях 28 в Германия.

През 2015 компанията бе растърсена от Дизелгейт, след като стана ясно, че е монтирала незаконен софтуер за манипулиране на нивата на вредни емисии на дизеловите коли в САЩ. Оттогава са изплатени над 30 млрд. долара за обезщетения и глоби.