Календар със събития Събития

Dacia прави хибриди, Renault 5 ще бъде достъпно EV

Dacia прави хибриди, Renault 5 ще бъде достъпно EV
Dacia прави хибриди, Renault 5 ще бъде достъпно EV
Dacia прави хибриди, Renault 5 ще бъде достъпно EV
Dacia прави хибриди, Renault 5 ще бъде достъпно EV
Dacia прави хибриди, Renault 5 ще бъде достъпно EV
Dacia прави хибриди, Renault 5 ще бъде достъпно EV

Докато очакваме пазарното лансиране на най-евтиния електрически автомобил в Европа – Dacia Spring, компанията потвърди, че бранът ще се електрифицира. „Предстои електрифициране на бранда Dacia, брандът ще трябва да се трансформира и електрифицира, няма как да остане 100% с ДВГ. На първо време това ще са хибриди, които позволяват ниска цена и подходящи характеристики. В момента, в който цената на батериите падне, което със сигурност ще се случи, но не до 5 години, а след 2026 г.“, коментира Филип Брюне, старши вицепрезидент Задвижвания & EV инженеринг, по време на кръгла маса с чужди и български медии по повод събитието Renault eWays ElectroPop.

„Цената на електрическата кола се определя от батерията, тя съставлява 50% от нея, а 80 на сто от тази стойност е на клетката. Затова е важно да имаме контрол върху клетката“, обясни Брюне.
Renault изгражда компактна, ефективна, високотехнологична електрическа екосистема в Северна Франция с име ElectriCity, в която се намира и мегафабриката за производство на батерии в Нормандия. Компанията подписа стратегическо партньорство с Envision AESC за изграждане на гигафабрика в Дуе, а съвместен проект с френската start-up компания Verkor ще прави високоефективна батерия за Alpine.

„Това е напълно различно спрямо автомобилите с ДВГ, където той струва между 20 и 25%. Ако цената на батерията не се понижи, няма как да предлагаме по-ниска цена, освен, ако не става въпрос за специален автомобил, какъвто е Dacia Spring. Това е и причината той да се предлага под този бранд, защото е бюджетен. За момента бюджетен електрически автомобил означава малка батерия. В Европа никъде няма модел, който да е близо по цена до него. Нужно е да паднем под 100 долара на кВтч. Тогава ще предложим електрически автомобил като Lodgy с подходящата цена и пробег“, поясни още Брюне.   

За момента Renault не предвижда производство на батерии и електрически автомобили извън Франция в Европа. Spring се сглобява от китайския завод на компанията заедно с Renault City K-ZE.  
По време на събитието Renault eWays ElectroPop бе начертана стратегията на компанията в близкото бъдеще за превръщане в EV производител №1. Групата ще се възползва максимално от своите специализирани EV платформи, лансирайки 10 нови електрически модела до 2025 г., седем от които ще бъдат за марката Renault. През 2025 г. ще бъдат достигнати над 65% продажби на електрически и електрифицирани автомобил и до 90 на сто през 2030 г.
Легендата Renault 5 се връща в гамата като изцяло електрически модел и ще се произвежда в Северна Франция, от батерия до задвижване и монтаж, използвайки чисто нова платформа CMF-B EV. Моделът ще е първият електрически, който ще генерира сходни маржове като тези с конвенционални двигатели, а цената му ще е близка до тази на Clio. Цената ще е с около 33% по-ниска от тази на Zoe, потвърди Филип Брюне.

„Новото Renault 5 ще бъде представено през 2024 г. Целта ни е тази кола да бъде толкова печеливша за нас, колкото и тези с ДВГ, без да са включени държавните стимули. И с цена, която е близо до Clio. Това ще е първият модел, който да може да се сравни с настоящите модели с двигател с вътрешно горене“, коментира Брюне.
Този септември в Мюнхен ще бъде представено новото поколение Megane и изцяло електрическата версия. „Благодарение на платформата CMF-B EV вътрешното пространство на Megane е по-скоро за сегмент Д. Това, което представихме в събитието eWays ElectroPop е наистина нашето бъдеще. Планът ни е да се впуснем във всички тези технологии. Лидер сме в електрическите автомобили през последните 10 години и възнамеряваме да останем в тази позиция“, пояснява Брюне.  

Според Брюне все още има какво да се усъвършенства в електрическото задвижване и при оптимизация може да се постигне до 20-30 км по-голям пробег с една и съща батерия - „В момента ефективността на електрическото задвижване е 90%, докато най-добрите ДВГ имат КПД около 43-44 на сто. Това означава, че ДВГ е два пъти по-неефективен от електрическия мотор. В електрониката обаче има много какво да се подобри, по-специално в IGBT транзистора. Ще видите използване на нови материали като силициев карбид, смятаме че можем да подобрим с 2-3% електрониката. Относно редуктора, той е подобен на това, което правим в трансмисиите за ДВГ, така че оттам не могат да дойде повече оптимизация. Като цяло пробегът с една и съща батерия може да се увеличи с 20-30 км. EV колите са и по-динамични от ДВГ. Единствено изостават в пробега, а той зависи от големината на батерията. Тя е скъпа и не всеки може да си я позволи. Целта ни в следващите 2-3 години е да постигнем цена, която е много близка до тази на ДВГ и пробег от 400 км по WLTP за сегмент В. Считаме това за постижимо и разумно. Megane ще достигне пробег от 500 км, но все още се правят тестове. В момента разглеждаме възможностите за твърди батерии, които са много по-ефективни и сигурни от настоящите. Те могат да доведат до увеличаване на пробега с 30%, но технологията няма да дойде преди 2030 г.“