Календар със събития Събития

Две зони, забранени за стари коли, ще има в София от 2022 г.

Две зони, забранени за стари коли, ще има в София от 2022 г.

 

От 2022 г. в столицата ще бъдат въведени нискоемисионни зони, в които ще бъде поетапно забранявано навлизането на автомобили от най-замърсяващите екологични категории, съобщава „Дневник“. Планът е представен на конференцията "Предизвикателства и възможности за подобряване на качеството на въздуха", проведено от International council on Clean Transportation, организацията, която уличи Volkswagen в използването на нелегален софтуер за манипулиране на данните за вредни емисии, а скандалът стана известен като „Дизелгейт“.

Според организацията основната вина на база изследване на азотни оксиди и фини прахови частици (ФПЧ) основен замърсител на въздуха от всички автомобили са дизеловите коли, които отделят ФПЧ с размер от 2,5 до 10 микрона. Дизеловите двигатели с екостандарт до Евро 4 са отговорни за 56% за азотния оксид, който директно вреди на човешкия организъм, както и за 86 на сто от ФПЧ. Тези автомобили са 28% от целия автомобилен парк. В София са регистрирани 15% коли без никакъв евростандарт, а заедно с Евро 1 и 2 са 30 на сто от водещите се на отчет.

Както писахме преди месеци в интервю за нас Зафир Зарков от ГЕРБ, зам.-председател на комисията по транспорт на Столичния общински съвет, коментира въвеждането на две нискоемисионни зони в София, в които поетапно ще се забранява навлизане на определен тип автомобили. Предвиждат се и два варианта за това – кратък до 2027 г. и дълъг до 2032 г. Според по-скоростния от 2022 г. дизеловите коли до Евро 3 и бензинови до Евро 2 ще бъдат изключени от навлизане в централните зони на града. От 2023 към тях ще се присъединят дизели Евро 4 и бензин Евро 3, от 2024 г. и дизел Евро 5, а от 2025 г. дизел Евро 6 и бензин Евро 4. През 2026 г. забраната обхваща Евро 6d и бензин Евро 5. Финалът на плана е със забрана на дизел Евро 7 и бензин Евро 6d от 2027 г. В по-плавния вариант всички забрани са с две години по-късно и приключване на навлизане на колите с ДВГ в центъра през 2032 г.

Зоните вече са определени и по-малката обхваща новата Синя зона за платено паркиране, а втората кръгът между бул. "Сливница", бул. "Данаил Николаев"- бул. "Ситняково", бул. "Никола Вапцаров", бул. "Черни връх", бул. "Иван Гешов" и бул. "Константин Величков". В тези зони има вече монтирани камери, които ще бъдат преоборудвани да могат да четат екокатегорията. Нарушенията ще бъдат налагани по Закона за движение по пътищата, а преди това ще бъде приета специална общинска наредба с уточнение на всички забрани.