Календар със събития Събития

Eagle модернизира легендата E-Type

Eagle модернизира легендата E-Type
Eagle модернизира легендата E-Type
Eagle модернизира легендата E-Type
Eagle модернизира легендата E-Type
Eagle модернизира легендата E-Type

Jaguar прави само 12 олекотени версии на E-Type през 1963 г. и това се счита за една от най-редките серии на легендарния модел. Шумен, брутален, автомобилът лети по пистите. 6 години по-рано Jaguar трансформира 16 от D-Type за състезателната XKSS, но други легенди като Стийв Маккуин ги карат всеки ден. До момента нямаше еквивалент на E-Type Lightweight.

И Eagle промени това. Eagle Lightweight GT е модерна версия на заводския Lightweight от 60-те. Процесът преминава през напълно сваляне на всичко по оригиналния E-Type Series 1. Панелите се заменят с алуминиеви. Специалистите по каросерията отделят 2500 часа в огъване на алуминия. Калниците се уголемяват, за да приютят нови 16-инчови магнезиеви джанти, които имат дизайн на оригиналните Dunlop, но са по-широки, за да позволят използване на модерни гуми.

Двигателят е 4,7-литрова еволюция на редовия шестак от Jaguar XK, използван в E-Type, C-Type и D-Type, но дело на Eagle. Блокът вече е алуминиев, а не стоманен. Има нов колянов вал, бутала, повдигачи, олекотен вал, което прави мотора доста по-надежден.

Мощността е 385 к.с. при 5750 об/мин. Предавателната кутия е направена от магнезиеви сплави, както диференциала и картера. Кутията е 5-степенна синхронизирана. В колата е използван още инконел и титан, а Eagle Lightweight GT тежи само 1017 кг. И това е серийна, а не състезателна кола. С климатик.

Eagle е променил много и окачването, има пружини, амортисьори Ohlins с настройки, всичко в шасито е преработено, а елементи от интериора са правени на 3D принтер.  

Eagle дори има няколко варианта на E-Type - Speedster, Low Drag GT и Spyder GT. Годишно се произвеждат само две коли, защото отнема 8000 човекочаса на хора, които имат 35-годишен опит с E-Type.

От представянето на колата през 1994 г. досега са произведени 48 бройки, включително оригинални Roadster и Coupe със стоманено шаси.