Календар със събития Събития

Екостикерите идват от 12 юли, ето всичко по темата

Екостикерите идват от 12 юли, ето всичко по темата

Ще бъде ли забранено на коли с Евро 1, 2 и 3 да влизат в центъра на столицата и големите градове, кога може да стане това и как? Темата е актуална в последната седмица и затова потърсихме отговорните институции, за да внесем повече яснота.

Да започнем отначало, с нормативния документ, който определя всичко и всеки може да го прочете. Наредба № Н-32 за техническите прегледи (https://rta.government.bg/images/Image/n_uredba/nH32.pdf) е в сила от края на миналата година. В нея се определят пет екологични групи във връзка със степента на отрицателното им въздействие върху околната среда и качеството на атмосферния въздух на база коя категория Евро имат. В първата категория са Евро 1 и Евро 2 до 1996 г., втората Евро 1, 2 и 3 до 1998, третата Евро 3, 4, 5 и 6 до 2009, четвъртата Евро 5 и 6 след 2009. В пета категория са плъг-ин хибриди, изцяло електрически коли и водородни автомобили.

Категоризирането на автомобила е на база стойности СО на празен ход и високи обороти за бензинови мотори и димност за дизелови, а измерването ще се извършва в пунктовете за годишен технически преглед. Издаването им стартира от 12 юли, или повече от половин година след влизането в сила на наредбата. Категорията ще се обозначава с екостикер, в който ще има и чип. Ето какво ще съдържа той от директора на Изпълнителна агенция Автомобилна администрация Бойко Рановски, който коментира специално за нас въвеждането на новите екостикери:

„Във връзка с националната програма за качеството на въздуха се въвеждат екостикери. Регламентирани са задължения с подобряването на качеството на техническите прегледи. Съгласно Наредба № Н-32 има въведени 5 екологични групи според датата на производство и данните, които автомобилът показва на уредите. Знакът, който се поставя на стъклото, ще има чип с информация, която ще се чете електронно. Ще се съдържа регистрационен номер, ВИН, собственик, екогрупа и данни за самия преглед. Въвеждането на екостикерите се прави във връзка със замърсяването на въздуха в големите градове и за нуждите на кметовете им. При определени ситуации или конкретни дни те ще могат да въвеждат забрани за навлизане на определена категория автомобили в някои зони.“

След въвеждането на екостикерите се очаква първите забрани за навлизане на определен тип автомобили от най-ниските категории да бъде в столицата, след това в останалите големи градове. За момента единствено София и Варна имат готовност с трафик камери, но не и в централните части, където се очаква да бъде въведена забраната. Все още не е ясно в кои зони на центъра ще бъде ограничението, а за това ще има отделни нормативни актове и наредби на общините. Също така метода на контрол, последващите санкции и начина на събирането им. Т.е. от 12 юли започва едва издаването на екостикери, след което общините тепърва ще започнат да бистрят къде и кога да се въвеждат забрани, също така каква ще е санкцията за нарушителите и кой ще я налага. Интересният момент е, че в най-високата категория 5 са и плъг-ин хибридите, които в момента нямат право на безплатна винетка за платените зони, защото имат двигател с вътрешно горене. Но модерните премиум автомобили плъг-ин автоматично превключват само на електричество при наличие на заряд в батерията при влизане в зони с нулеви емисии, каквито има в цяла Западна Европа. Лондон започна да таксува автомобили за влизане в града от 2003 г., а от 2013 в определени зони и часове на ситито могат да влизат само електрически коли и определени плъг-ин хибриди. Сред най-новите градове, въвели зони за нулеви емисии е Букурещ. От януари 2020 в румънската столица не могат да влизат автомобили с Евро 1 и Евро 2 преди 1999 г. Собствениците на коли с Евро 3 плащат винетка по 15 евро на месец. Регистрираните извън Букурещ автомобили с Евро 3 могат да получат годишна винетка срещу 402 евро. В града се движат 1,6 милиoнa aвтoмoбилa, с Еurо2 ca 120 хил. ĸoли, a c Еurо3 213 хил.

До ноември регистрираните коли в София са 964 хил. Главният архитект на София Здравко Здравков обяви през миналата година, че столицата през 60-те години е проектирана за 81 автомобила на 1000 човека, през 80-те се е планирало за 250 коли на 100, а вече са 520 на 1000. Друг е въпросът, че държавата не прави нищо за подпомагане на обновяване на парка със стимули за собствениците. У нас няма никакви държавни стимули за покупка на нов автомобил или екологичен. Съседна Румъния донира 10 хил. евро покупката на всяка електрическа кола плюс още 1250 евро, ако се върне стар автомобил. За плъг-ин получавате 4250 евро от държавата.

„Не мога да коментирам защо у нас все още няма подобна забрана, която съществува с години в големите градове в ЕС. Както казах, изготвена е Национална програма за качеството на въздуха, според която трябваше да променим нашата нормативна база и да въведем екостикери. Контролът и забраните са предмет на други нормативни и поднормативни актове. Много важно е гражданите да ги знаят, за да са наясно с тях, а да бъдат неуведомени. Целта на поставянето на чипа е точно да може да се контролира това дистанционно. С толкова огромен график не може да се разчита на физически контрол, който не е реален“, обяснява Рановски.

В различните държави в ЕС стимулите варират от 3000 евро за EV в Австрия до 9000 евро в Германия. Гръцките власти стимулират покупката на електрически коли с връщане на 15% от стойността или до 5500 евро, както и още 1000 евро, ако се ползва за такси.

„За историческите автомобили има изискване да отговарят на данните при производството, да са над 30 г. и да имат сертификат. За тях би трябвало общините да намерят начин за изключването им от забравените зони. Същите въпроси има и за живущите в тези зони. Надявам се да няма много изключения от самото начало, за да не се опорочи процеса, но трябва да се започне от някъде“, коментира Рановски. Интересно е, че още в момента по институциите, и в никакъв случай само в Автомобилна администрация, се говори за изключения и не само за живущите в зоните. В не малка степен държавните и общински автомобили са стари и с ниски екокатегории. Така при въвеждане на забрана не биха могли да влизат в центъра на столицата, където са разположени институциите.

Очаквайте утре продължение на темата с разяснение за контрола по време на годишния технически преглед.

Снимки на Бойко Рановски: Димитър Даков

Водеща снимка: Pixabay