Календар със събития Събития

Ford ще произвежда електрически модел в Румъния

Ford ще произвежда електрически модел в Румъния

Заводът на Ford в Крайова ще получи инвестира от 300 милиона долара за производството на нов лекотоварен автомобил, който ще се сглобява от 2023 г. Година по-късно на поточната линия ще се качи и изцяло електрическата му версия.

Крайова ще стане третият завод в Европа на Ford за електрически автомобили след Кьолн и Ford Otosan в Коджаели, Турция. През февруари Ford се ангажира, че до 2024 г. в цялата гама от лекотоварни автомобили ще има версии с нулеви емисии, изцяло електрически или плъгин хибриди, които до 2030 г. се очаква да съставляват две трети от продажбите на лекотоварни возила на марката.

Новият лекотоварен автомобил ще бъде оборудван също така с някои от най-модерните конвенционални бензинови и дизелови двигатели на Ford. Те ще включват например модерни дизелови агрегати от завода за двигатели на Ford в Дагенам, а трансмисиите ще се доставят от Ford Хейлфорд – и двата базирани във Великобритания.

Цялостната инвестиция на Ford в производствени операции в Румъния, включително настоящата, възлиза на близо 2 милиарда долара от откриването на завода през 2008 г. насам.

През последните години бяха направени значителни подобрения в работата на автомобилите на Крайова, с инсталирането на повече от 600 робота за допълнително подобряване на ефективността и качеството на каросерията, щамповането, боядисването, тапицерията и шасито. Около 6000 души са заети в сглобяването на превозни средства и двигатели от световна класа.

Ангажиментът на Крайова към електрификацията датира от  октомври 2019 г., с началото на производството на Puma с мек хибриден двигател. Поводът на днешното съобщение бележи още един важен момент, тъй като Ford е първият производител, обявил, че ще строи изцяло електрически автомобил в Румъния. Освен Puma, във Ford Крайова се произвеждат малкият SUV – Ford EcoSport и многократно награждаваният 1,0-литров двигател EcoBoost.