Календар със събития Събития

Глоба 1000 паунда във Великобритания за каране на неутрална

Глоба 1000 паунда във Великобритания за каране на неутрална

Шофьорите често освобождават от скорост при приближаване на светофар, а по планинските пътища при движение надолу, за да пестят гориво. Кандидат шофьорите пък си тръгват с вреден навик от курса да влизат в завоя с натиснат съединител, защото още нямат бързината и усета на включат на правилната предавка. Всичко това може да им струва 1000 паунда глоба, ако са във Великобритания, защото намаляват контрола върху управлението на колата.

Разбира се, никой няма как да знае, че го правите и да ви глоби, но ако се стигне до катастрофа вещите лица лесно могат да разберат и тогава нарушението влиза в сила. При по-сериозна катастрофа може да се окажете и без книжка.  

Според член 122 на британския Правилник за движение по пътищата: „Каране на неутрална предавка или натиснат педал на съединителя може да намали контрола на шофьора върху автомобила.“ Реално пестенето на гориво по този начин няма смисъл, защото електрониката на модерните автомобили разбира когато сте отпуснали газта на спускане и спира подаването на гориво, дори когато сте на скорост.

Но колелата все още са под контрола на задвижването, докато при неутрална предавка се движат свободно, което пък кара електрониката да подава малко гориво, за да се справи с липсата на ротационни сили. Така реално при спускане на неутрална по инерция изразходвате повече гориво. Естествено, това не се отнася за по-старите автомобили без много електроника.