Календар със събития Събития

Караме BMW 640i xDrive

Караме BMW 640i xDrive
Караме BMW 640i xDrive
Караме BMW 640i xDrive
Караме BMW 640i xDrive

Още с въвеждането на термина Гран Туризмо от BMW се породи критика, защото концепцията представлява аеродинамично купе с две врати, двигател отпред, задно задвижване, две или четири места, за прекосяване на континенти. Но това е концепцията на италианците. Германците я взеха и както винаги промениха, основно в областта функционалност. Защото как можеш да прекосиш континенти с миниатюрен багажник?  

BMW Серия 6 Гран Туризмо наследи 5 Гран Туризмо, а шестицата олицетворява спортните амбиции на модела. Едновременно скорост и практичност, точно каквото е GT.

Тази година моделът получи фейслифт, който значително промени екстериора. Има нова бъбрековинда решетка, фарове изцяло LED серийно, стоповете са модифицирани, заден спойлер се издига автоматично при скорост 120 км/ч. По-тесните контури на фаровете подчертават широката предна част на новото BMW Серия 6 Гран Туризмо. Въздухозаборникът под предната броня вече е разделен на три сегмента.

Фаровете са с незаслепяващи дълги светлини BMW Selective Beam с матрична технология и асистент за дългите светлини. А фаровете за мъгла осветяват завоите вече ползвайки информация от навигацията и GPS. В нашия случай фаровете са адаптивни матрични лазерни LED. При движение по междуградски пътища и магистрали комфортът и обсегът на фаровете значително се повишават благодарение на BMW Selective Beam в комбинация с новите, уникални в сегмента лазерни светлинни източници.

При висока скорост BMW Лазерните светлини увеличават обсега на дългите светлини до 650 метра, и то динамично към кривата на пътя. Отзад има трапецовидни накрайници и дифузьор.

Отвътре посреща типична за BMW атмосфера. Шофьорската позиция е по-висока, има контролен дисплей 12,3 инча, лаково покритие, кафява кожа. Двигателят е 3,0-литров бензин с 333 к.с. и 450 Нм от 1600 до 4800 об/мин. Задвижването е xDrive, което е чудесна новина, защото маршрутът ни преминава през Вакарел, Поибрене, Панагюрище, Стрелча, язовир Пясъчник и Пловдив. Финалната точка е откритата наскоро винарна Драгомир.

Пътят е много живописен с множество завои и хлъзгав, защото вали. На няколко пъти задницата тръгва леко, но системата за сигурност я хваща.

Филтрирането на пътните неравности, които изобилстват по този път е невероятно. Серия 6 преминава плавно през тях на адаптивен режим, забавлявате се точно в стил Гран туризмо, отмятайки пробег с усмивка и много по-висока скорост от останалите на пътя. 

Както при всички варианти на модела, и в тестовия ни има технология за мек хибрид. 48-волтов стартер/генератор и допълнителния акумулатор генерират и запазват голямо количество спирачна енергия, която се използва за захранване на бордовата мрежа или разтоварване и подпомагане на двигателя с вътрешно горене. При ускорение получавате допълнителни 11 к.с., които са електрически и се усещат.

Освен това стартер/генераторът оптимизира ефективността, като подпомага двигателя с вътрешно горене при движение с постоянна скорост, а също така повишава и комфорта при ползване на автоматичната функция Старт/Стоп и на функцията безмоторно движение.

Кутията е познатата осемстепенна Steptronic, която сменя плавно и безгрижно. При нужда и желание, имате планки на волана за по-участващо управление, което несъмнено ще опитате, защото задните колела завиват и ви подтикват да карате по-бързо.

Както и първата 5GT тук комфортът и управлението са специално настроени от инженерите и тестовите пилоти. Но докато пионерът бе по-близко по хардуер до Серия 7, сега за повече олекотяване има компоненти от Серия 5. Сигурната и тежка возия е запазена, а адаптивното въздушно окачване на предната и задната ос ви карат да се чувствате в лимузина.

BMW 640i може да се изглежда обтегнато като италианско Гран туризмо, но върши чудесна работа на дълъг път и прекосяване на континенти. И точно това е целта му.