Календар със събития Събития

Караме Jeep Wrangler

Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler
Караме Jeep Wrangler

Фотография: Димитър Даков

Идеята за телепортиране на място, което си пожелаеш, е привлекателна и бе развита от Холивуд във филма Телепорт. Но хватката там бе, че трябва да си виждал мястото. А Jeep Wrangler не се нуждае от това, защото е откривател. Има нещо привлекателно в нарицателните. „Фадрома“ за багер, „скоч“ за тиксо и „ксерокс“ за копирна машина. И така разпространеното джипка за всякакъв тип по-високи автомобили, дори и да не са 4х4. А в това няма нищо случайно.

Вече 4 поколения Wrangler е олицетворение на това, което заложи като фундамент героя от войната Willys. Но историята познава и други подобни проекти. Тук обаче историята е много по-различна от Hummer, който бе създаден за Пустинна буря и може да ви свърши работа предимно на широки терени. Докато Wrangler е далеч по-универсален и върши същата чудесна работа не само в пресечени гори и местности, но и като лайфстайл автомобил.

JL бе представен през 2018 и вече е далеч по-комфортен за приключения и пътуване. Но без да губи и капка от способностите си на офроудър. Или джип, както е прието да се казва у нас. Напоследък се появиха много икони за извън пътя като Land Rover Defender, Suzuki Jimny,  Mercedes G-Class и Ford Bronco. И точно както G-Class американецът е изцяло нова кола, дегизирана като предходната. Същата маратонка, но с гортекс. Способна отново да мине навсякъде, но без да се опитва да ви убие на бързите завои на магистралата. И без да агонизирате от болка със спартански интериор.

Шасито отново е разделено от рамата, използван е алуминий за по-ниска маса. Двигателят не е ръмжащ V8, а двулитров бензин с 272 к.с. и 400 Нм. Може да ви се струва малко, защото доскоро американците монтираха такъв работен обем в миксери, но смаляването на двигателите е световна тенденция. Моторът ви дърпа през 8-степенна автоматична кутия подобно на дизел, също така ръмжи като шестак. Реално това е агрегат от Alfa Romeo Giulia, но с различна глава. И се справя чудесно с тежащото 2,3 т. шаси.

Започваме с управлението на асфалт. В завоите естествено се накланя, защото все още има листов ресор отзад, а и автомобилът ни не е пълен с багаж, за да се държи неутрално. Но най-важното е, че вече е стабилен при висока скорост. Поема неравностите като хищник, припомня ви поведението на олдскул колите с постоянно обиране на луфта с волана.

Но извън пътя Wrangler се чувства като аквамен във водата. Тук е мястото на този автомобил, създаден е да преодолява коловози и неравности. Режимите за 4х4 системата са с лостове, а не модерни бутони или суичове. Точно както едно време. Включвате на неутрална, след което дърпате или бутате силно малкия лост от ляво, докато не се чуе щракане. Автоматично, задно, бързи или бавни. Точка. Няма глезотии и различни картинки с кал, пясък или сняг. Когато теренът стане груб, включвате бързи 4х4, когато видите зор идват бавните, а ако и те не помогнат, викате трактор. И тъй като Wrangler е доста проходим, ще ходите дълго време, за да викнете помощ. 

Времето навън е минус 10 градуса, но ако бе с 30 нагоре, бихме могли и да разглобил всички панели. Моделът остава верен на опцията н стил Lego и с лекота махате двата панела над главите отпред, вратите, всичко отзад, дори смъквате предното стъкло, превръщайки го в бъги.

Тестовата ни версия е дълга база с четири врати, има много място отзад. Арматурното табло е много тънко, облечено е в кожа, отвътре продължава да бъде тясно. Рамената ви се търкат в стъклото и пътника до вас. Но вече има чудесна инфотейнмънт система със сензорно управление. В която може да откриете офроуд апликация с полезни данни за следене на температурите, положението на гумите, ъгъла на заход и отход. Резервната гума е по традиция отзад, хваната е със секретен болт, за да не замине някоя нощ, ако паркирате на открито. А задната врата се отваря на две части. Но предния капак остава така привлекателен за крадците на акумулатори и се отваря само от страничните държачи дори когато колата е заключена.

Ъгълът на заход отпред е 36,4 градуса, а отзад 25,8 градуса. Клиренсът е цели 250 мм. Офроудърът може да гази до 760 мм вода, което означава над праговете – като амфибия. 3-вратата версия тегли до 1,5 тона, а 5-вратата 2,5 тона.

Дори и безкомпромисен офроудър, Wrangler има пълен набор от необходими системи за сигурност като Blind-spot Monitoring с Rear Cross Path detection, electronic stability control (ESC) и камера за заден ход.

В нивото  Sahara има централен заключващ диференциал, а за най-чистият вариант на Wrangler изберете Rubicon с още по-ниски предавки, заключване на диференциала отпред и отзад, отключване на стабилизиращите щанги и предпазен панел под шасито. Но и със зимни гуми и вариант Sahara, Wrangler върши чудеса. В случая на малко сняг и кал. Липсва ви степенка за левия крак, както и подгряване на седалките, но това са глезотии. Това е Jeep. При това най-истинският.