Календар със събития Събития

Караме хибриден хотхеч Peugeot 308

Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308
Караме хибриден хотхеч Peugeot 308

Съвсем скоро словесната битка на автомобилните фенове ще се измести от ДВГ срещу EV към плъг-ин срещу изцяло електрически коли. И това ще продължи вероятно десетилетие, докато зарядната инфраструктура не достигне честотата на бензиновите колонки. Автомобилните производители са много наясно с поведението на потребителите и затова в тези преходни години се надпреварват да предлагат плъг-ин хибриди.

Много пъти сме дискутирали по темата дали са мост към пълното електрическо и най-доброто от двата свята, или странно творение с два мотора, което пречи на реализирането на потенциала на двете технологии. Но неоспорим факт е, че плъг-ин версиите винаги са по-бързи от аналога с ДВГ, макар и по-тежки и скъпи.

Но както при запознанството с хората, първото впечатление винаги е най-важно. И определено Peugeot 308 е красавец. След като дълги години френската компания се лута в търсене на правилната дизайнерска идентичност, успя да намери същите съставки, които я изстреляха напред в началото на века, когато дори у нас това бе най-продаваната марка.

Отпред има много остри линии, акценти са светлинният LED подпис, който Peugeot нарича одраскване от лъв, 3D предна решетка и огромна емблема, която стои гордо зад предните колела. Джантите са с нов геометричен дизайн, отзад стоповете са следи с дълга линия, стилът е подсилен от спойлер и ромбовидни накрайници на ауспуха, вградени в черната гланцова броня. Триото стопове с 3D ефект са леко наклонени в нашата тестова версия и ниво GT. Идеята на Peugeot е за усещане за повече динамика. И вероятно отново препратка към ноктите на лъва.   

Peugeot 308 определено стъпва в големи обувки. Досегашното поколение стана Европейска кола на годината за 2014 г. Това е един от най-важните модели за компанията, за 8 години са продадени 1,3 млн. бройки, но едва сега получава електрифицирани версии с излизането на новото поколение. Френският производител се е впуснал в яростно преследване на целта за напълно електрическа гама през 2030 г.

Още през 2021 г. Peugeot постига 70% електрификация на гамата, а при лекотоварните цифрата скача на 100 на сто. През следващата година лъвът ще достигне 85% електрификация, от 2024 г. цялото портфолио.

308 е първият модел от сегмент С, който има плъг-ин версия и въобще електрификация. Колесната база е нараснала с цели 55 мм, но на задните седалки все още няма много място. Височината е с 20 мм по-ниска и това придава много по-спортен вид на колата, чийто аеро коефициент е 0,28.

Отвътре продължава да тържествува геометрията. Сядайки за пръв път имате чувство, че сте в кола от следващо поколение, някъде в бъдещето. Трябва ви време, за да разберете как функционира всичко. Peugeot нарича концепцията i-Connect, в която център заема шофьора и това е нормално.

Новост тук, освен бутоните в стил клавиши на пиано, са сензорни бутони i-Toggle в самия 10-инчов екран, които подобно на смартфон използвате за бърз достъп и можете да избирате сами кои да бъдат. Воланът тук също подобно на цялата гама прилича на совалка на Империята от Междузвездни войни. Ако сте с нормален европейски ръст лесно го нагласяте, но ако сте над 185 см ще ви е трудно да сте в идеална позиция и воланът да не закрива дисплея, който е 3D и създаден от българския център на Visteon.

Изглежда много футуристичен и можете да сменяте дизайна му с бутона на волана. В салона има множество места за предмети с общ обем 34 л, също така USB входове и безжично зареждане на телефон. Аудиото ни е дело на Focal, под дюзите на климатичната система има амбиентно осветление.

Бутонът за режимите е на централната конзола долу. Sport веднага привлича вниманието. 1,6-литровият бензинов мотор се подпомага от електромотор с 81 кВт и 12,4 кВтч литиево-йонна батерия. За трансмисия е избрана 8-степенна автоматична, а системната мощност е 225 к.с. Което е доста за семеен хечбек. Дори отива с зоната на хотхечовете, но с няколко условия. Масата на батерията е 312 кг, което се усеща на всеки завой, макар изключително добре настроеното окачване.

Все пак Peugeot прави рали коли от десетилетия. На Sport обаче използвате само ДВГ, пробегът на батерията не се променя. Включваме на хибриден режим и автомобилът тръгва много по-силно. Но пък няма твърдия волан като в спортния режим. По заводски данни пробегът само на ток е 59 км, което е постижимо и в реалния свят, ако не настъпвате много педала на газта.

Което вероятно ще правите, нали затова сте взели най-мощната версия в гамата, а не например 1,2 със 110 к.с. Всъщност карахме и варианта със 130 к.с., който също има динамика и цената му е доста по-ниска от плъг-ин хибрида, затова и очакванията на Peugeot поне за България при липса на субсидии за плъг-ин са ДВГ версиите да са много по-продавани.  

Но да се върнем на 308 PHEV, Peugeot все още не е обявил дали ще има версия GTI и няма да се изненадаме, ако и тя е кабел. Skoda бе пионер с Octavia RS плъг-ин, а на 308 му трябват само по-твърдо окачване и 80 коня отгоре, за да се мери с конкуренцията при хотхечовете. Окачването в тестовата ни версия е McPherson отпред и торсион отзад. Макар и без многоточково на задния мост колата се справя солидно в завоите на Искърското дефиле. Има и звук от двигателя, екстра, която ще става все по-рядка. Стъклата са по-дебели, но когато настъпите силно бензиновия мотор в купето влиза доста шум.

Не ни се наложи да зареждаме батерията, но както всеки един плъг-ин може да го направим от обикновен контакт 1,8 кВт 8А за 7 часа, на усилен 3,2 кВт 16А за 3 часа и половина, както и от уолбокс 32А и 7,4 кВт за 1,4 ч. Ако изминавате под 50 км на ден, спокойно може да използвате автомобила само на електричество. Но цената от 91 хил. лв. за нашата тестова версия може и да ви откаже. Все пак базовата цена на 308 с 1,2 110 к.с. е 40 773 лв. А Peugeot имат чудесна изцяло електрическа кола 208 за 60 хил. лв. Но както споменахме в началото, спорът плъг-ин срещу EV тепърва предстои.