Календар със събития Събития

Lexus представи новото поколение NX

Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX
Lexus представи новото поколение NX

Новият NX отваря нова глава в развитието на марката Lexus с версията плъг-ин хибрид, първи за компанията. Новото поколение идва в Европа в последното тримесечие на 2021 година.

Развойната програма на новия NX води до голяма промяна в подхода на Lexus към разработката на нови модели автомобили с прилагане на цифрово моделиране и компютърни техники за постигане на по-интелигентен процес на проектиране и по-високо ниво на качеството. Допълнително нововъведение в развойния процес е използването на професионални състезателни пилоти при тестовете на пистата на изпитателния полигон на Lexus в Шимояма, които да съдействат за усъвършенстване на динамичните характеристики на автомобила - особено по отношение на управлението и спирачните характеристики.

Програмата е фокусирана и върху възможно най-ранното внедряване на нови технологии за безопасност и комфорт при същевременно ограничаване на разходите с цел осигуряване на достъпността на новия модел за клиентите.

Новият NX бележи началото на значителна еволюция в дизайна на Lexus и същевременно остава верен на основната стилистична философия L-finesse на марката. В сравнение с първото поколение NX, общата дължина на каросерията е увеличена с 20 мм, междуосието с 30 мм, ширината с 20 мм, а височината с 5 мм. Тези размери осигуряват възможност за оптимална компановка с повече простор за пътниците на задните седалки.

Новият NX отбелязва първото реално приложение на новата концепция Tazuna на марката за дизайна на арматурното табло и мястото на водача. Името е възприето от японската дума, описваща контрола на ездача над коня посредством юздите, а същината на Tazuna се фокусира върху осигуряването на водача на директен, интуитивен контрол върху управлението на автомобила, следвайки принципа ръце на волана, поглед на пътя. Същевременно новата концепция има принос и за удоволствието от шофирането, вдъхвайки у водача чувство на увереност и контрол върху автомобила и заобикалящата го среда.

Ярък пример за интуитивното управление на функциите, което е ключов фактор в новата концепция, са сензорните прибори на волана, които могат да бъдат настроени индивидуално и да бъдат използвани за контрол на предпочитаните от водача функции. При докосване до сензорната повърхност, формата на съответния превключвател се показва като изображение на head-up дисплея, така че не се налага водачът да отклонява погледа си надолу към волана, за да провери задействането на съответната функция.

Усещането за пилотска кабина се създава от оформлението на пространството около водача, чиито извити форми преминават хармонично от вратата до централната конзола. Тук информационните източници – екранът на мултимедийната система, централният мултиинформационен дисплей, комбиметърът с един циферблат, централизираните показания на контролните прибори и (при включен в оборудването) head-up дисплеят - са групирани единно и компактно по начин, който да позволи тяхното съдържание да се следи с минимални движения на погледа и главата.

Подобен принцип е приложен и при подредбата на контролите за управление на различните системи и агрегати в автомобила - бутонът за стартиране, лостът на трансмисията, управлението на климатичната система и бутонът за избор на режим на шофиране са разположени на едно и също място, което улеснява достъпа, опростява работата с тях и я прави напълно интуитивна.

Новият NX е първият модел на Lexus, оборудван с електронната система за отключване на вратите e-latch. При нея традиционната дръжка за отваряне на вратата отвътре е заменено с бутон, разположен до подлакътника в облицовката на вратата. Лекотата на използване с едно плавно и просто движение е вдъхновена от традиционните плъзгащи се хартиени врати  фусума, които отделят помещенията в японските домове.

Първият плъг-ин модел на Lexus - NX 450h+, разполага с 2,5-литров хибриден двигател и литиево-йонна акумулаторна батерия с капацитет 18 кВтч. Задвижването на четирите колела се осъществява с помощта на разположения на задния мост тягов електромотор, сумарната максимална мощност на системата е 306 к.с., а ускорението от 0 до 100 км/ч отнема малко над 6 секунди. CO2 емисиите (комбиниран цикъл на WLTP) са под 40 г/км, средният разход на гориво под 3 л/100 км.

Компактните размери и високият капацитет на акумулаторната батерия, съчетани с опита и знанията на марката Lexus в областта на високоефективните електрифицирани технологии за задвижване, осигуряват водещ в този клас автономен пробег на изцяло електрическа тяга от 63 км с максимална скорост до 135 км/ч.

Под дъното на багажника има и допълнително отделение с обем 21 литра за удобно съхранение на зарядните кабели. Имайки предвид обстоятелството, че клиентите в сегмента на NX обикновено използват своя автомобил и за по-дълги пътувания, вместимостта на резервоара за гориво от 55 литра също остава непроменена.

NX 350h е самозареждащ хибрид от четвърто поколение на технологията на Lexus. Мощността е 244 к.с., предлага се с предно и двойно предаване.