Календар със събития Събития

Lotus чества първата победа на Сена

Lotus чества първата победа на Сена

Преди 35 години на 21 април легендарният Айртон Сена записва първата си победа във Формула 1. Младият тогава бразилец печели ГП на Португалия в дъжда с Lotus 97T. Едва на 25 г. успява да победи всички асове и дава заявка, че е бъдещ шампион.

В чест на този ден Lotus припомня за победата му с подкаст и серия от редки архивни снимки с 97T от частна фотографска колекция. Сена завършва с над минута преднина, а това едва второто му състезание за Lotus. И първата от 41 победи във Формула 1. След като не успява да победи в предходната година в Монако по време на дъжда, а състезанието е спряно докато топи преднината на лидера Ален Прост,

Айртон показва на света качествата си на дъжд на Ещорил. В този уикенд записва и първия си полпозишън от общо 65, от които 15 за Lotus. Постижението му е подобрено едва от Михаел Шумахер и Люис Хамилтън години по-късно.

В състезанието Lotus излизат начело след първата обиколка, а Сена е пред Елио де Анджелис. Много от колите катастрофират, по това време няма кола за сигурност. След два часа в проливния дъжд Сена побеждава с останали само 9 коли на пистата. И споделя няколко години по-късно: „Беше трудно и тактическо състезание, завой след завой, обиколка по обиколка. Ситуацията се променяше през цялото време. Колата поднасяше навсякъде, беше трудно да я държа под контрол. Веднъж дори бях с четирите колела на тревата извън контрол, но успях да се върна на пистата. Хората определят победата ми в Донингтън 1993 като най-добрата ми на дъжд, но нищо подобно. Там имах тракшън контрол“.  

Lotus 97T е първата кола във Формула 1, която използва дефлектори, разположени между предните колела и страничните кутии. Аероелементът помага за насочването на струята и се използват оттогава неизменно в спорта. Колата печели 8 първи стартови позиции и 3 победи. Болидът, с който Сена печели в Ещорил, се поддържа от Classic Team Lotus. Базата на отдела е в Хетел, Норфолк, където е и завода. Управлява се от Клайв Чапмън, син на основателя на компанията Колин Чапмън.