Календар със събития Събития

Магистрала Хемус ще е готова през 2027, май…

Магистрала Хемус ще е готова през 2027, май…

Най-отлаганото и продължително строителство на магистрала у нас Хемус отново повдига редица въпроси за завършването. Според новия министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов строителството е възможно да завърши през 2027 г. Предходното правителство на ГЕРБ обещаваше магистралата да е готова през 2024 г.

Строителството започва още през 1974 г., а първа копка прави самият Тодор Живков. Първият готов участък е Варна-Девня с дължина 23,6 км, открит след 4 години. Общата планирана дължина на автомагистрала е 426 км, от които за момента са изградени 175 км.

В периода 2018 – 2019 г. по инхаус процедури е възложено изграждането на 240 км, но миналата година МВР откри, че 60 млн. лв. от авансово платените пари от държавата са изтеглени и изчезнали в куфари. Настоящият министър определя срок до април 2023 за първия лот от Боаза до пътен възел Дерманци, за следващия до пътен възел Каленик– 2024 г., а за лот 3 до Плевен 2023 г. Лот 4, 5 и 6 обхващат трасето от Плевен до Велико Търново, но строителството ще може да започне чак след отчуждителните процедури, като прогнозният срок е от 36 до 42 месеца.

За лот 7 до Попово и 8 до Лозница, трябва изцяло нова екологична оценка, както и удължаване на трасето, както и изготвяне на нов ОВОС, което може да забави процедурата с 18 месеца. Заради железопътната инфраструктура на Лот 9 от Лозница до Буховци участъкът ще е готов през 2026 година, а следващият до Белокопитово вече се строи.

Преди 16 г. Асен Гагаузов, министър от БСП, обяви, че до 2010 г. ще има завършена магистрала до Калотина, а Хемус и Тракия ще бъдат дадени на концесия. В началото на 2010 г. Росен Плевнелиев, тогава още министър, обяснява, че Хемус не е европейски коридор и за нея не могат да се ползват пари от еврофондовете, но до две години ще стартира търг за изграждането й. Но това не се случи поради слабия трафик според Министерството на регионалното развитие, а това прави магистралата икономически неоснователна. Няколко години по-късно обаче премиерът откри обосновка с думите, че с изграждането на магистралата ще скочи БВП на Северна България. Лиляна Павлова, наследила Плевнелиев след избирането му за президент обеща Хемус да е готова във втория мандат да ГЕРБ.