Календар със събития Събития

Магистрала „Хемус“ стига до Велико Търново през 2027 г.

Магистрала „Хемус“ стига до Велико Търново през 2027 г.

До декември трябва да бъде решен правния проблем с индексирането на цените за строителството на автомагистрала „Хемус“, което ще позволи продължаването на проекта, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков пред Нова телевизия. Магистралата може да стигне до Плевен през 2024 г., а до Велико Търново през 2027 г.

В момента у нас се строят едновременно 5 магистрали, което натоварва бюджета. Това са „Хемус“, „Европа“, „Струма“, Русе-Велико Търново и скоростният път Видин – Ботевград. В бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ са събрани 2,5 млрд. лв.

В напреднал етап са строителството на Лот 1 от Боаза до пътен възел „Дерманци“, който ще е готов след 2024 г., както и Лот 3 от пътен възел „Каленик“ до „Плевен“, а свързващият ги Лот 2 от от „Дерманци“ до „Каленик“ ще напредне значително през следващата година. Според актуалните планове магистралата ще стигне до Велико Търново около 2027 г., но в лот 7 и 8, от Велико Търново до Попово и Попово до Лозница трябва да се променя трасето.