Календар със събития Събития

МВР иска 30 км/ч в целия град

МВР иска 30 км/ч в целия град

В резултат от поредицата катастрофи и смъртни случаи по пътищата у нас вътрешният министър Иван Демерджиев предложи промени в Наказателния кодекс и в Закона за движение по пътищата. Те трябва да бъдат внесени и приети от депутатите. Сред предложенията са въвеждане на 30 км/ч на територията на големите градове. Също така младите шофьори да имат придружител в първите години след взимане на книжка, а глобите за нарушения да бъдат по-високи. Предлага се криминализиране на повторен отказ на шофьор да даде проба за алкохол или наркотици. МВР иска също намаляване на скоростта на магистралата на 130 км/ч.

Интересното в случая е, че именно днес една от многобройните катастрофи в София, за щастие без жертви, е с около 3 км/ч, в която Audi Q7 е заклещено между учебна кола и бус. Едва ли министър Демерджиев има отговор на този въпрос, както и защо поредицата мерки, които лично той предложи преди месеци и включваха новаторски методи като линеен контрол, така и не проработиха. Припомняме, че през 2017 г. глобите бяха  многократно завишени. Тези промени с въвеждането на по-високи глоби и закупуване на повече камери обаче доведоха до повече приходи в бюджета и също така огромен скок на невръчените наказателни постановления.

В края на миналата година стана ясно, че МВР не е връчило 580 000 фишове и наказателни постановления за нарушения на пътя. През 2019 г. не са връчени 7914 наказателни постановления, а през 2020 г. – 8856. Т.е. през 2021 г. броят на невръчените наказателни постановления се е удвоил, а през 2022 г. до ноември бяха 52 030, или 6 пъти повече само за две години. Припомняме, че и подсъдимият Георги Семерджиев, за който стана ясно, че е бил покровителстван от полицаи, има 47 нарушения и 17 пъти са му отнемани точки.

Снимка: Катастрофи в София, Коста Ангелов