Календар със събития Събития

МВР предлага още по-драстични глоби

МВР предлага още по-драстични глоби

Както вече писахме няколко пъти, през 2017 глобите по пътищата бяха драстично увеличени по предложение на тогавашното правителство на ГЕРБ и шефа на транспортната комисия Настимир Ананиев, който сега е в Продължаваме промяната. В следващите две години жертвите по пътищата се оказаха дори повече, единствено пандемията от Ковид-19 успя да намали смъртността по пътищата у нас през последните две години, при това маргинално.

В същото време сумите от глоби се увеличиха 10 пъти за тези години и през 2021 се очаква над 100 млн. лв. наложени глоби, от 8 млн. лв. преди увещаването на глобите.  

МВР предлага сега ново, още по-високо увеличаване на глобите, макар предходното да доведе до маргинален резултат по отношение на смъртността по пътища, но не и като попълване на бюджета. Двойни и тройни стават санкциите за системни тежки на рушения, тежко нарушение става агресивното шофиране, което се приравнява на това на дрифт и незаконна гонка. Освен глобата, промяната предвижда шофьорската книжка да се отнема за три години. Глобата за шофиране без книжка ще стане 600 лв., ако водачът е с концентрация на алкохол 0,5 промила или е употребил наркотици. Също 600 лева става глобата за превишаване над 40 км/ч на скоростта в населено място, или над разрешената скорост от 50 км/ч в извън населено място. Освен глобата, се предлага спиране на колата от движение за два месеца.

Предлага се още сто лева да стане глобата, ако не минем навреме през техническия преглед, също така при неправилно паркиране, игнориране на предимството, неправилно включване в движението, неправилно престрояване, маневриране, влизане срещу забранителен знак. Глобата за паркиране в паркове, градини, детски площадки, тротоари и площи, предназначени само за пешеходци, става 150 лева. Интересно е, че се вдига и глобата за пешеходците на 150 лв., макар да няма населено място у нас, в който пешеходците да не пресичат където си пожелаят, а глобите за това в МВР са пренебрежимо малко. По простата причина, че в МВР това нарушение не е приоритет както скоростта, при това на места, на които лесно шофьорите горят с над 50 км/ч и точно там има инструктаж от шефовете на Пътна полиция за поставяне на камера тринога.     

По новото предложение се увеличава глобата за пътник, който не си слага предпазен колан. Също така ще бъде увеличена глобата при липса на задължителните документи за колата – от 10 на 30 лева. Толкова ще бъде и глобата и за велосипедист без светлоотразителна жилетка. Но това също не е приоритет на проверяващите от КАТ и не очаквайте масови глоби. Заради високата смъртност през последните 11 години по магистралите, от МВР предлагат максималната скорост там да е 130, а не 140 км/ч. Макар точно на магистралните да загиват далеч по-малко отколкото на извънградските пътища, но на тях ограничението остава 90 км/ч, колкото е прието още с Виенските конвенции за пътищата през 60-те, когато спираните системи и технологии за безопасност са били да далеч по-ниско ниво от настоящото.

Предлага се още по магистралите и скоростните пътища да се движат превозни средства, чиято конструктивна максимална скорост надвишава 70 км/ч. Към момента тя е 50 км/ч. Един месец ще е срокът за обществено обсъждане на предложенията. От ведомството съобщават, че планират да проведат във вторник, 19 април, и публично обсъждане на промените. С предложенията за промени ще отпаднат задължителният хартиен син талон и стикерът за Гражданска отговорност.

Също както вече сме писали, МВР до момента не е глобило нито един собственик на път, макар това да е единствено компетенция на този орган. И макар в съда да се оказва, че при смъртен случай на пътя не е рядкост именно настилката да е виновна за катастрофата. МВР също за поредно десетилетие не говори за повишаване на уменията на шофьорите с въвеждане на обучение в школи за безопасно шофиране.