Календар със събития Събития

Най-накрая започва строителство на тунела под Шипка

Най-накрая започва строителство на тунела под Шипка

След повече от 100 години като идея и опити от 90-те години на миналия век за осъществяването й, най-накрая мечтата за тунел под Шипка е на път да се сбъдне. Въпреки оставката на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов вчера бе подписан договорът с избраният още преди консорциум ПСВТ, в който влизат Хидрострой, Пътни строежи - Велико Търново и Пътинженерингстрой-Т. Предложената цена е 358 млн. лв. Така по план през 2026 г. тунелът трябва да оперира.

Обществената поръчка за изготвяне на технически проект бе пусната още през октомври 2019 г., а офертите отворени на 29 април 2020 г. Участват четири чужди фирми и три обединения от български строителни компании. Агенция Пътна инфраструктура обяви победителя на 11 юли, след което имаше обжалвания пред Комисията за защита на конкуренцията и Върховния административен съд от втория в конкурса Трейс груп холд.

Консорциумът изгради и обхода на Габрово, от който започва тунела под Шипка. Строителните дейности започнаха през 2013 г. и трябваше да приключат през 2015 г., но това се случи чак през 2020 г. Да видим за колко време години сега групата ще успее да свърши 4-годишната работа.

По проект тунелът ще е с дължина 3,2 км, което ще го направи най-дългото подобно съоръжение за автомобили в страната без да броим за железопътен транспорт. Целият проект включва още четири по-малки тунела, шест моста и един подлез.

За първи път идеята за изграждане на тунел се споменава през 1897 г., Деветото обикновено народно събрание одобрява проект за прокарване на железопътен тунел под Шипка. Година по-късно правителството на Константин Стоилов пада и се започва работа по други приоритетни проекти и пътният тунел е забравен. Докато не е изваден от нафталина през 70-те, но отново не стартира работа. През 1994 г. се провежда търг с международно участие, в който участват 14 фирми от Франция, Швейцария, Австрия, Гърция, Турция и България. Поради политическата нестабилност търгът се проваля, въпреки че е спечелен от голяма европейска фирма.

През 1999 г. има ново активиране на проекта с предложение за финансиране от японски фонд за задгранично икономическо сътрудничество. Интерес проявяват много японски фирми, а очакваната стойност на проекта е 125 млн. долара. Правителството, обаче решава да отпусне държавната гаранция за софийското метро и средствата от Японската банка за възстановяване и развитие, отиват там, а проектът за тунела пак е забравен. През 2015 г. правителството на Бойко Борисов решава да строи тунела с държавни пари.