Календар със събития Събития

Напусна ни Илия Чубриков

Напусна ни Илия Чубриков

След тежко боледуване в последните месеци ни напусна най-голямата легенда в историята на моторните спортове в България, Илия Чубриков. Роденият в Габрово преди почти 86 г. пилот бе пример за поколения мотоциклетни и автомобилни пилоти и най-уважаваното българско име извън страната. По време на активната си състезателна кариера създаде школи за обучение на пилоти, въведе специфичен стил на управление на две и четири колела, изгради това, което днес знаят старите и младите пилоти.

През целият си живот бе скромен, макар и огромните успехи, които успя да завоюва. Състезавал се в сложно политическо време никога не се е замислял да напусне България, а точно обратното. Да създаде български отбор с родни пилоти, което прави с „Балкан“ при мотоциклетите и Renault при автомобилите. До началото на 90-те години той е в челото на най-добрите 20 пилоти в света на FIA с приоритет А.

Илия Чубриков е активен състезател от 1956 до 1990 г., един от едва трима в историята шампиони с мотоциклет и автомобил. Той е пилотът с най-много победи извън България.

Има участия в над 160 автомобилни и над 50 мотоциклетни състезания. Печели 19 международни генерални победи и над 30 подиума – на четири колела в различните дисциплини – рали, писта и планинско. 6 пъти е балкански шампион по мотоциклетизъм.

Той е първият българин с победа и златен медал в кръг от световен шампионат по мотокрос – през 1956 г. в Германия, след което отново записва победа и златен медал в Рига, Латвия, през 1957 г.

Илия Чубриков е треньор на националния отбор по мотоциклетизъм в продължение на десет години - от 1957 до 1967 г.

Участва в създаването на българския мотоциклет „Балкан“ и отговаря за произвеждането на състезателните мотоциклети „Балкан“, които се продават у нас и в чужбина, включително Мароко. Лидер е на заводския отбор „Балкан“ в международните състезания. Под неговото ръководство на отбора като треньор и пилот „Балкан“ побеждава чуждите екипажи като YAWA, където участват националите на Чехословакия.

Печели 6 пъти най-голямото състезание по мотокрос в историята на България – на връх Столетов (Шипка), състезание, което се провежда по негова инициатива до родното му Габрово. Международното състезание събира над 100 000 души всяка една година. 

От 1988 до 1990 г. участва в 19 кръга от европейския шампионат по планинско в група В, става европейски шампион в група В през 1990 г.

Носител е на два призови плакета от FIA за Топ 3 за 1989 и 1990. Първият българин с приоритет А (20-те най-добри в света) в световния рали шампионат на FIA.

Победител е в рали „Трансбалкания“ 1967 г., първа победа за автомобил българско производство в генерално класиране на международно състезание – „Булгаррено 8“.

Печели първото рали „Златни пясъци“ през 1971 г.  – сега рали „България“ с „Булгаралпин“ и 36 г. е единственият българин с подобно постижение.

Победител е в тежкото рали „Руска зима“ и първи чужденец с победа в състезанието. Става шампион на рали на Източния блок през 1976 г.

Печели рали „Средиземно море“ през 1978 г. дълго над 13 000 км.

Взима 400 купи, почетен гражданин е на Габрово, заслужил майстор на спорта и почетен член на СБА. Заводски пилот на Renault и лидер на състезателния отбор на „Булет“ – производител на „Булгаралпин“ и „Булгаррено“ в Пловдив. Единствен чужденец поканен официално сред френските заводски пилоти на Renault по време на честването на 60-годишнинта на Alpine в Диеп.

Поклон пред светлата му памет, името му никога няма да бъде забравено.