Календар със събития Събития

Никола Цолов с осмо място в първата квалификация в Макао

Никола Цолов с осмо място в първата квалификация в Макао

Българският пилот във Формула 3 Никола Цолов се класира осми в първата квалификация за Гран при на Макао днес. Пилотът на ART Grand Prix дебютира на най-трудното улично трасе в света, а в първата свободна тренировка в началото на уикенда записа 7-о време.

Гран при на Макао събира най-добрите пилоти във Формула 3 от цял свят, но в надпреварата се допускат и бивши победители, които вече са в по-горна категория, както и пилоти, които все още не са стигнали до Формула 3.

Квалификацията днес беше спирана на три пъти заради инциденти, а Никола успя да прогресира в хода на сесията от 17-ото място до 8-ата позиция при последната си бърза обиколка. При предпоследния си опит Никола се изкачи до 5-ото място, но след това се върна в дъното на топ 10.

В най-бързата си обиколка Цолов постигна 2:06.755 минути и остана на 1,234 секунди от най-бързия – Габриеле Мини, който постави нов рекорд на 6,1-километровото трасе в бившата португалска колония.

„Трасето в Макао и изключително дълго и имаш чувството, че завоите не свършват, бързата част до завоя „Лисабон” наистина е много бърза, а втората половина на обиколката в старата част на града, където са и двата обратни завоя е много трудна, тъй като минаваш на сантиметри от металните мантинели”, коментира Цолов в началото на уикенда.

Утре предстоят още една свободна тренировка и втората квалификация, а двете състезания за пилотите от Формула 3 в Макао са в събота и неделя. Резултатите от двете квалификации определят стартовата решетка за съботното състезание, а резултатите от него – реда на стартиране в неделя.

 

Снимка: ART Grand Prix