Календар със събития Събития

Никола Цолов: Сена ми бе идол

Никола Цолов: Сена ми бе идол

Организаторите на Гран при на Емилия-Романя във Формула 1 на пистата „Имола” отмениха състезанието поради наводненията в този регион от Италия. Рано сутринта Alpine евакуира персонала си от хотела, а в рамките на бедствието до момента са починали двама души. Така и кръговете на поддържащите серии Формула 2 и Формула 3 също няма да се проведат.

Родният пилот Никола Цолов се представи отлично на тестовете във Формула 3 на „Имола” преди месец.

„Отмяната на състезателния уикенд се оказа неприятна изненада, но напълно разбирам това решение, тъй като безопасността на хората, които живеят в „Имола“ и Емилия-Романя, както и опазването на нормалния ритъм на живот тук, са по-важни. Бих се чувствал комфортно на дъжд, макар досега да не съм карал във Формула 3. Готов съм за всичко, заяви българският пилот -  Положителното е, че сега ще имаме повече време за подготовка за Монако. Двата теста на „Имола“ и Барселона бяха много добри са нас – по отношение на настройките и карането. Особено на „Имола“.

Придобих много повече увереност и очакване за по-добри резултати. Най-важното е да сме в Топ 12 на квалификацията, след това състезанието е по-лесно. Не бих казал, че „Имола“ ми допада повече от „Барселона“. Познавам каталунската писта по-добре и ще се чувствам по-комфортно. Като отбор трябва да работим да намерим начин как да използваме по-добре медиум гумите, с твърдите имахме чудесна скорост на теста в „Барселона“. С медиума не успяхме да загреем оптимално предните гуми на медиум комплекта.“

„Имола“ има една дълга зона DRS, пистата е технична и от стария тип трасета, направени преди ерата Тилке. Именно тук през 1994 г. в рамките на един уикенд загинаха Роланд Раценбергер и Айртон Сена. В последствие

„Айртон Сена е мой идол, още от времето на картинга. „Имола“ е много специално място за мен, въпреки че завоят вече не е същият. Ходил съм и преди на пистата. На „Тамборело“ има винаги цветя, видях и български флаг, който вероятно е сложен доста отдавна, защото цветовете му избеляват“, коментира Цолов.

Следващото състезание е след седмица в Монако. „Ще бъде предизвикателство и много трудно да съм толкова близо до предпазните огради. Повечето от пилотите са карали на това улично трасе за разлика от мен. Това означава, че трябва да се подготвя много добре и да постигна лимита бързо. По време на паузата между състезанията се подготвих добре, опитвам се да спазвам един и същи режим и да се подобрявам. Физически винаги съм готов за състезанията“, поясни Цолов.