Календар със събития Събития

Никола Цолов: „Сезонът продължава с подготовка, имаме и тестове“

Никола Цолов: „Сезонът продължава с подготовка, имаме и тестове“

Монца бе най-добрият ми и силен уикенд за годината. На тренировката направих само две обиколки и една на квалификацията, която се оказа решаваща заради червените флагове и прекъсванията. Успях за трети път подред да вляза в Топ 10, което беше чудесно. В събота в спринта стартирах 4-ти и бе трудно да намеря референция за спирането поради промените от квалификацията. Трябваха ми няколко обиколки, за да свикна и в тях изгубих няколко позиции. След това се върнах в темпото и завърших 9-и. Неделното състезание ми бе най-силното за сезона. Тръгнах 9-ти, направих добър старт и след това след колата за сигурност. На последния при рестарта оставаха 5 обиколки, бях 7-и и по-бърз от пилотите пред мен, сигурен бях, че ще ги изпреваря. Но тогава дойде инцидент във втория завой, когато ме удариха и спуках гума. Жалко бе така да завършим, но до удара всичко бе добре“, обяснява Цолов.

Сезон 2023 във Формула 3 премина с 9 кръга (10 по план, но Имола бе отменен), като първият бе в Бахрейн през март. В първите състезания родният талант имаше проблеми с адаптирането към стила на каране на болида и спецификата на шампионата. Едва една обиколка в квалификацията определя позицията в целия уикенд и класиране в Топ 12 в голяма степен осигурява битка за точки. От 7-я кръг в Силвърстоун Цолов успя да блесне в променливите условия на пистата и да направи чудесно каране, а след това в Унгария и Спа се бореше за челни позиции. „Трудно е когато не познаваш пистата и колата да натрупаш опит. В този сезон научих повече, отколкото в цялата си кариера. Започвам да осъзнавам много неща по отношение на каране, състезание, процедури, които преди това не съм и предполагал, това ще ми помогне занапред. Показателно за напредъка са времената ми със съотборника ми Грегоар Соси. Знаехме в началото, че ще уча от него, но в последните три състезания бях по-бърз от него и всички в отбора. В цялата ми кариера съм успявал да се адаптирам бързо към ситуацията, въпреки липсата на опит“, коментира Цолов.  

Въпреки краят на шампионата Формула 3, който е поддържащ на Формула 1, сезонът на Никола Цолов продължава. Пилотът продължава с подготовката в заводския екип Alpine, също така с обиколки на симулатор и фитнес. Все още няма договор за следващата година, но амбициите му са да остане във Ф3. „Скоро ще бъде ясно къде ще карам следващия сезон, вероятно Формула 3, но за отбор все още нищо не е решено. Все още не сме говорили с Фернандо Алонсо за сезона като цяло, защото той продължава и като подготовка. Предстоят ни тестове. Вероятно декември, когато всичко свърши, ще говорим подробно“, пояснява Цолов.