Календар със събития Събития

Новият шеф на Renault идва от VAG и FIAT

Новият шеф на Renault идва от VAG и FIAT

След процес на подбор, ръководен от Комитета за управление и компенсации, Бордът на директорите, заседаващ под председателството на Жан-Доминик Сенар, взе решение да назначи Лука де Мео за главен изпълнителен директор на Renault и председател на Renault SAS, в сила от 1 юли 2020 г. Така Де Мео идва на поста на един от най-ерудираните шефове в историята – Карлос Гон, който бе отстранен от компанията заради разследване в Япония.

Клотилд Делбо, временно изпълняваща длъжността главен изпълнителен директор на Renault, ще продължи да изпълнява функциите си, докато Лука де Мео встъпи в длъжност. Бордът на директорите подкрепи назначаването й на длъжност заместник главен изпълнителен директор на Renault, в сила от 1 юли 2020 г.

 „Удовлетворен съм от това ново управление, което е решаваща стъпка за Groupe Renault и Алианса. Лука де Мео е страхотен стратег и визионер за бързо променящия се автомобилен свят. Неговите опит и страст към автомобилите са истинско предимство за Groupe Renault. Благодаря на Клотилд Делбо, която осигурява временно управление на компанията. Тя демонстрира ден след ден своята ангажираност и решителност в служба на Renault. Заедно, с подкрепата на Борда на директорите, те ще формират висококачествен, талантлив екип, равностоен на амбициите на Renault." заяви Жан-Доминик Сенар, председател на Борда на директорите.

Лука де Мео е роден в Милано, Италия през 1967 г. и завършва бизнес администрация в Икономически университет Бокони. Де Мео има повече от 20 години опит в автомобилния сектор. Започва кариерата си в Renault, преди да се присъедини към Toyota Europe, след това Fiat Group, където управлява марките Lancia, Fiat и Alfa Romeo.

Присъединява се към Volkswagen Group през 2009 г. като маркетинг директор за Volkswagen леки автомобили и Volkswagen Group. След това заема поста член на Борда на директорите, отговарящ за продажбите и маркетинга в Audi през 2012 г.

От 1 ноември 2015 г. става председател на Изпълнителния комитет на SEAT, член на надзорните съвети Ducati и Lamborghini, и председател на Борда на директорите на Volkswagen Group в Италия.


Източник: Eurica.me