Календар със събития Събития

Отива ли си стандартната ръчна спирачка

Отива ли си стандартната ръчна спирачка

По-малко от всеки четвърти нов автомобил има традиционни ръчни спирачки, разкриват изследване във Великобритания. Ръчните спирачки с лост изчезват, има спад от 30% през 2019 г. на броя на модели с тях. Популярни модели като BMW Серия 1 и Серия 3, Peugeot 208 и Nissan Juke се отказваха от традиционните ръчни спирачки.

Dacia остава единственият производител, който предлага стандартни механични ръчни спирачки в цялата си гама от автомобили. Производителите на автомобили се отказват от традиционните механични ръчни спирачки в полза на електронните ръчни спирачки. Повечето производители на автомобили предлагат ръчна спирачка само за спортни автомобили или по-евтини като Mazda MX-5, BMW M2 и Seat Ibiza.

Alfa Romeo, DS, Honda, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mercedes, Porsche и Volvo вече нямат нито един модел в продажба, оборудван с традиционна ръчна спирачка.

Докато традиционалистите твърдят, че електронната ръчна спирачка премахва истинското усещане и механична връзка, все още я смятат за луксозна функция за удобство и безопасност, изискваща по-малко физически усилия.

Повечето електронни ръчни спирачки се изключват автоматично, когато натиснете педала на газта, плюс това те често предлагат автоматична функция за подпомагане на тръгване на наклон, като допълнителна полза относно безопасността. От гледна точка на дизайна, превключвателят помага и за естетическият облик на купето, заемайки по-малко вътрешно пространство, отколкото лоста на традиционната ръчна спирачка. През последните дванайсет месеца изглежда, че ръчната спирачка е съществува само няколко години, тъй като бележи непрекъснат спад на пазара на нови автомобили, като над 20 модела я премахват като опция през последните 12 месеца.

Очаква се силен спад през следващите години на броят на автомобилите, които се продават с традиционни ръчни спирачки, тъй като той продължава да бъде прехвърлян като функция в няколко избрани спортни модели. Макар че ръчната спирачка скоро ще бъде част от миналото в чисто новите автомобили, изчезването им може да доведе до това  купувачите да потънат в известна носталгия по употребявани автомобили.