Календар със събития Събития

Отново се говори за забрана на стари коли в центъра на София

Отново се говори за забрана на стари коли в центъра на София

Ще бъдат ли забранени старите коли в центъра на София и кога? Зам.-кметът по екология Десислава Билева отново отвори темата за ограничаване замърсяването на въздуха пред БНР. Предлагаме първите две зони да бъдат- булевардите Сливница, Васил Левски, Скобелев и Опълченска, за да може тези автомобили, които се категоризират като най-големи замърсители да бъдат ограничени, коментира Билева.

Според нея от следващата година ще бъдат инсталирани четци за категориите автомобили. Това, което обае още не е ясно, е дали ще се следи за екостикерите, които бяха въведени миналата година и увеличиха стойността на ГТП, или ще се зачита Евро категорията по талон. Все още предстои и одобряване на наредбата, която ще третира тези въпроси. Очаква се първо да бъдат забранени автомобилите преди Евро категориите, Евро 1 и Евро 2. С други думи забрана за влизане в центъра за стари коли ще има, ще се случи от следващата зима натам, а всичко останало предстои тепърва да разберем.   

В същото време общината започна монтиране на климатици на семейства, които са се отказали от стари отоплителни уреди на твърдо битово гориво. До този момент одобрените кандидати са 5506. Вчера и днес са монтирани 59 климатика. Дали обаче общината ще подпомага собственици на стари коли при замяна с по-екологични? Не, няма.