Календар със събития Събития

Победа за Никола Цолов във Формула 4 на Портимао

Победа за Никола Цолов във Формула 4 на Портимао

Българският пилот във Формула 4 Испания Никола Цолов спечели първата си победа в шампионата. Тя дойде в третото състезание от уикенда на португалската писта Портимао. Цолов успя да стартира добре от първата позиция, след като в предходните две състезания това бе неговата ахилесова пета, в първото остана последен и завърши 14-и, а във второто от средата на колоната си проправи път до 5-о място.

Едва във финалното състезание на първия кръг Цолов успя да свикне със съединителя и старта, за да не се налага да бъде догонващ. Българинът определено е най-бързият пилот в шампионата като го доказа с най-бързи времена в квалификациите и по време на състезанията.

На старта Цолов изгуби една позиция от поляка Тимотеуш Кучарчик, но още в следващата обиколка го изпревари. Състезанието бе прекъснато от две излизания на кола за сигурност заради катастрофи.

Тази година Цолов се състезава в заводската програма за развитие на Alpine с подкрепата на мениджърската компания на Фернандо Алонсо. След първия кръг Цолов има 29 точки, което му отрежда четвъртото място във временното класиране. Първи с 51 т. е победителят от второто състезание Тасанапол Интрапувасак от Тайланд. Следващият кръг от испанската Формула 4 е на 28 и 29 май с три състезания на пистата Херес в Испания.

Освен Цолов, във Великобритания също българският пилот Георги Димитров успя да запише победа този сезон. Така от дълги години отсъствие отново имаме родни представители в малките формули и надеждата е за пробив във Формула 2 и топ-ешелона Формула 1.