Календар със събития Събития

Подготвя се производството на Tesla Semi

Подготвя се производството на Tesla Semi

Илън Мъск е казал на служителите си в сряда, че е време за серийно производство на камиона Tesla Semi, предава Ройтерс. В съобщението до служителите си обаче не се уточнява кога ще се случи това. Шефът на компанията потвърди автентичността на електронното съобщение в акаунта си в Twitter.

Акциите на Tesla скочиха с над 6% до 1000 долара при тази новина. Така компанията става втората най-ценна в света след Toyota. Инвеститорите също така реагираха положително на очакваната батерия с живот 1 мил. мили, която ще доведе до по-дълъг жизнен цикъл на колите, по-ниски разходи и повече пробег.

Батерията и задвижването на Semi ще се произвеждат в Невада, а другите заводи вероятно ще се ангажират с другите части на модела. Производителят предвижда и изграждането на нова фабрика в САЩ, вероятно в Тексас.

Semi бе представен през 2017 г. с идеята производството да стартира през 2019, а сега плановете са за 2021 г. На представянето от Мъск бе съобщено, че пробегът с едно зареждане ще е 805 км, а при 30 мин зареждане до 80% на соларните станции Tesla Megacharger ще може да измине 640 км. Също така в камиона ще има Tesla Autopilot за полу-автономно управление по магистралите.

Съобщението на Илън Мъск идва след скок на цената на акциите на стартъпа Nikola, който излезе на босата този месец след поглъщането на VectoIQ. Nikola и отдела на Iveco - CNH Industrial, формираха съвместно дружество за производство на електрически камион Nikola Tre, който има и вариант на горивни клетки.