Календар със събития Събития

Porsche слага пръстовите отпечатъци на капака

Porsche слага пръстовите отпечатъци на капака
Porsche слага пръстовите отпечатъци на капака
Porsche слага пръстовите отпечатъци на капака
Porsche слага пръстовите отпечатъци на капака
Porsche слага пръстовите отпечатъци на капака

Компанията представи иновативен метод за принтиране върху боята на каросерията

С помощта на иновативен, разработен от Porsche метод за директно принтиране, върху боядисаните части на каросерията на автомобила, могат да бъдат отпечатани графични елементи с най-високо визуално качество. Първоначално клиентите, които купуват нов автомобил 911, могат да персонализират предния капак с дизайн, създаден въз основа на собствения им пръстов отпечатък. В средносрочен план ще има налични и други специфични за клиента дизайнерски варианти. Тази услуга се предлага чрез Центровете на Porsche, които установяват контакт с консултантите на клиентите в Exclusive Manufaktur в Цуфенхаузен. Тези консултанти обсъждат целия процес с клиента - от изпращането на пръстовия отпечатък до завършването на автомобила.

„Индивидуалността е много важна за клиентите на Porsche. И никой дизайн не може да бъде по-личен от собствения ви пръстов отпечатък“, казва Александър Фабих, вицепрезидент, Индивидуализация и Класика. „Porsche е новатор в персонализицията и е разработил метода за директно принтиране съвместно с партньори. Изключително горди сме, че разработихме напълно ново предложение, базирано на нови технологии. Ключов фактор за това беше съвместната работа на различните дисциплини в екипа по проекта.“ За този проект в бояджийския цех на обучителния център в Цуфенхаузен беше създадена така наречената „технологична клетка“. Именно тук бяха разработени и тествани новият софтуер и хардуер, както и съпътстващият процес на боядисване и производство. Решението да се позиционира тази технологична клетка в обучителния център е съзнателно: освен всичко друго, тя ще бъде използвана и за запознаване на обучаващите се с новаторските технологии.

Директното принтиране прави възможно създаването на дизайни, които не са възможни с обикновеното боядисване. По отношение на външен вид и възприятие новата технология очевидно превъзхожда нанасянето на филмово покритие. Работният принцип е подобен на този при мастиленоструен принтер: чрез използване на глава боята се полага върху триизмерните компоненти автоматично и без излишно разпръскване. „Възможността за индивидуален контрол на дюзите позволява насочено полагане на всяка капка боя“, обяснява Крисчън Уил, вицепрезидент Разработване на производството в Porsche AG. Сложността се дължи на необходимостта да се съчетаят три технологии: роботизирана технология (контрол, сензори, програмиране), технология на полагане (глава на принтера, управление на графиката) и технология на боядисване (процес на полагане, боя).“

Porsche Exclusive Manufaktur

Ако един клиент реши да усъвършенства своя 911 с метода за директно принтиране, специалистите в Porsche Exclusive Manufaktur свалят предния капак след серийното производство. Биометричните данни на клиента се обработват, за да е сигурно, че не могат да се използват неправомерно. Целият процес протича при директна комуникация с клиента, който има пълен поглед върху начина, по който се използват неговите лични данни, и също така участва в процеса по създаване на неговата принт графика. След като роботът отпечата уникалния дизайн, се полага прозрачно покритие и предният капак се полира до блясък, за да отговори на най-високите стандарти за качество. После усъвършенстваният компонент се монтира обратно на мястото му. Услугата струва 7 500 евро (включително ДДС) в Германия и ще се предоставя от Porsche Exclusive Manufaktur по заявка от месец март 2020 г.

Porsche Exclusive Manufaktur създава много индивидуални автомобили за клиентите чрез комбинация от перфектна майсторска изработка и високи технологии. 30 висококвалифицирани служители посвещават цялото си внимание на всеки детайл и отделят необходимото време, за да постигнат идеален резултат чрез усърден ръчен труд. Експертите могат да използват изключително широка гама от опции за визуална и техническа персонализация за усъвършенстване на екстериора и интериора. Освен специални автомобили за клиентите Porsche Exclusive Manufaktur произвежда и малки лимитирани серии, както и издания, които съчетават висококачествени материали с модерни производствени технологии, за да създават цялостни хармонични концепции.