Календар със събития Събития

Посрещнете автономен камион от Kamaz

Посрещнете автономен камион от Kamaz

Без кабина, без шофьор и не много красив, Kamaz напомниха за себе си с модела Chelnok, напълно автономен камион. Определено това е най-нестандартният проект на компанията в историята й. От две години производителят работи в сферата на автономните технологии и вече показа няколко разработки, но Chelnok е в най-напреднал стадии.

И представлява движещ се автономно прицеп. Няма кабина, защото не се предполага, че трябва да има шофьор, дори за всеки случай, ако нещо се обърка. Какво ли може да се обърка, вероятно смятат руските инженери?  

Дължината му е 8 метра, тежи 8 тона заради тежките литиево-йонни батерии и има пробег 50-60 км. Може да носи 10 тона и се контролира от автопилот, сензори, радари и камери. Достига максимална скорост 90 км/ч, която е ограничена в момента на 40. Мощността е 340 к.с. и се разпределя на двете оси.

През 2015 г. компанията показа модела 5350, който има система за разпознаване на пътни знаци и други участници в движението, а миналата година 4308 с екипировка за автономност като камери, радари и лидар. Моделът бе наречен Odysseus. А преди две години се появи минибуса 1221 SzATL, изработен от композитни материали и с електрическо задвижване.