Календар със събития Събития

Пред Канада и Великобритания се като най-добро място за пътуване

Пред Канада и Великобритания се като най-добро място за пътуване

Може да ви се струва, че има много задръствания, има какво да се желае от честотата и чистотата в градския транспорт и цените на горивата са високи, но това е лично мнение, България е на осма позиция в света за най-добро всекидневно пътуване. Класацията е съставена от британската застрахователна компания Uswitch.

Вероятно ще ви изненада, че най-доброто място в света е Турция. В момента горивото е на средна цена 0,66 паунда, докато преди войната в Сирия бе едно от най-скъпите в света. Евтината лира обаче преобърна нещата. Също така Турция отделя 4,4 тона СО2 на година за човек, което е сред най-ниските показатели в класацията.

За разлика от втория в анкетата Австрия, където се отделя 6,4 тона СО2 на човек годишно. Но пък страната компенсира с ниски цени на градския транспорт, средно по 49 евро на месец. Държавата има 3408 зарядни станции на милион население, докато в Турция само 7 на милион.

На трето място в общия сбор фактори е Румъния, където месечна карта за градски транспорт струва 14 паунда и също така отделя 3,4 тона СО2, а България 4,8 тона. Цената на горивото е най-ниска у нас от всички държави в Топ 10 без Турция, градският транспорт е два пъти по-евтин от Австрия и над три пъти от Исландия. Едно пътуване отнема средно 26 мин, в Исландия, която е десета, 15 мин. Освен у нас най-бавен е трафикът също в Румъния и Малта. Имаме 72 зарядни станции на милион население, по този показател сме в дъното на Топ 10 и само пред Турция и Румъния.

Най-лошата страна за пътуване, поне по мнение на класацията, е Ирландия. Градският транспорт струва 85,71 паунда на месец. Следва съседна Великобритания, където може да има развита инфраструктура, но е скъпа и отнема доста време, също и не е екологична.

На трето място отзад напред е също англо-говоряща страна - Канада. Цената на горивата не е висока, но се отделя прекомерно много емисии – 13,8 тона на човек.

Най-много зарядни станции, без изненада, има в Норвегия, където са 3759 на милион хора. А Малта отделя най-малко СО2 – само 3 тона на човек.