Календар със събития Събития

Предлагат отново магистрала Рила, може да стане до 2027

Предлагат отново магистрала Рила, може да стане до 2027

Разтоварване на трафика около тунел Витиня, алтернативно магистрално трасе около София, отклоняване на транзита от Румъния към Гърция, свързване на Боровец и Македония с бърза инфраструктура. Един от най-идейните проекти за аутобан бе изваден от нафталина след 13 години отлежаване. Проучвания за трасето се правят още от тоталитарно време, а преди повече от десетилетие консорциум бизнесмени изяви желание да построи пътя като публично-частно партньорство и да си върне инвестициите с тол такси. Но идеята остана да събира прах до днес, когато бе организирана кръгла маса за магистрала Рила, организирана от Форума за балкански транспорт и Научно-техническия съюз по транспорта, съобщава 24 часа.  

Трасето трябва да свърже Струма, Тракия и Хемус, може да бъде завършено до 2027 г. По проучване на Главболгарстрой от 2008 г. цената е 500 млн. евро, но вероятно по настоящи цени стойността ще бъде доста по-висока. Тогава е предлагана цена 5,3 ст. на км. Магистралата е 107 км до Ихтиман и още 126 см за връзка с Хемус. 70% от земите по терена са държавни или общински.

През миналата година бе избран и изпълнител за проектиране на автомагистрала Черно море на стойност 9,516 млн. лв. с ДДС. Срокът за изпълнение на поръчката е 1 г. Проектът предвижда започване на трасето от магистрала Хемус в района на с. Слънчево и пресичане на Варненското езеро при Белослав, оттам свързване със съществуващата част от АМ Черно море при с. Приселци. Трасето продължава до кв. Ветрен на Бургас, където ще се свързва с Тракия. До момента са изградени едва около 10 км от магистралата.