Календар със събития Събития

Предлагат скрапинг програма за подмяна на автопарка

Предлагат скрапинг програма за подмяна на автопарка

Бонус при покупка на електрически автомобил 10 хил. лв. за насърчаване на търсенето на еко коли предлагат от Асоциация на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП). Също така 7500 лв. за хибриди и 5000 лв. за двигатели с еконорми Евро 6. Условието е при покупката да се върне автомобил на възраст над 15 години, каквито са 70% от регистрациите у нас.

За сравнение в съседна Румъния има бонус за EV 10 хил. евро и допълнителни 1250 евро при връщане на стар автомобил. Както и 4250 евро при купуване на плъг-ин хибрид, което означава общо 5500 евро с връщане на стара кола. Интересно, предложението на ААП обхваща в една графа хибридите, при които само в плъг-ин варианта има реална електрическа мобилност, при самозареждащите се работят ДВГ с електромотор, а при меките хибриди има само стартиране на ток от 48-волтова система и подпомагане на ДВГ. България заедно с Дания, Белгия, Литва и Латвия не предлагат никакви стимули, а за Кипър и Малта няма данни, стана ясно преди два месеца от данните на АСЕА.

„Желаем да започнем от някъде и затова размерите на стимулите са по-малки сравнение с други страни. Асоциацията ни предприе тази стъпка, за да няма само фокус върху високи данъци за гражданите, а и бонус. Програмата има бюджет 50 млн., ще могат да се заменят 10 хил. автомобила, които ще са екологични и безопасни, ще опазват околната среда и живота на хората в България. Считаме, че приходите за държавата от ДДС, пътни такси и винетки, ще достигнат над 70 млн. лв. Така програмата ще се изплати от само себе си. В голяма степен колите, които ще се връщат, не се движат и дълго време стоят паркирани. Т.н. почиващ автопарк. Крайната цел е масова подмяна на парка“, коментира Храбрин Иванчев, председател на УС на ААП.