Календар със събития Събития

Присъствахме на регионална премиера на BMW i7

Присъствахме на регионална премиера на BMW i7

Само седмица след световната премиера на BMW i7, компанията представи модела за регионалните пазари в Братислава. Премиерата, на която присъствахме и ние, се състоя в арт музея Дунабиана, разположен на границата на Словакия с Унгария и Австрия.

След като BMW насочи i4 към Tesla, i7 излиза срещу Mercedes EQS, залагайки на изключително луксозни елементи и функции, които конкурентите нямат. i7 е моделът, с който BMW заявява, че иска да бъде лидер при флагманите и при електричеството. И докато досега Серия 7 надграждаше всяка една сфера на предходното поколение, тук вече има революция.

За разлика от своите предшественици новото BMW Серия 7 ще се предлага само във версията с дълго междуосие на каросерията. За пръв път се предлага избор както от двигатели с вътрешно горене и Plug-in хибридни системи, както и напълно електрическо задвижване.

i7 може да е създаден върху платформа, на която излизат и модели с ДВГ, но гледайки го не остава и съмнение, че е новаторски и с електрическо задвижване. Естествено в салона има централен тунел, който липсва с iX, но вътре има твърде много други елементи, които да ви отнемат вниманието.

Влизате с докосването на бутон на дръжката на вратата и тя се отваря автоматично. След това я затваряте отново с бутон, сензорен и разположен на красивата кристална лента, която заема цялата дължина на арматурното табло. Последно си отваряхме така вратата в Rolls-Royce Cullinan.

Но в него нямаше BMW Theatre Screen, нов огромен 31,3-инчов сензорен дисплей за задните седалки с Amazon Fire TV и 8К. Активира се от два таблета на задните врати, от които се командват функции като масаж, настройка на седалките, климатик и режимите. Вече не само шофьорът определя какви да бъдат режимите, а и пътниците отзад могат да активират Relax, при който щорите се спускат, а панорамния люк се отваря, за да се радвате на природата. Или Theatre, при който получавате мобилно кино и формат до 32:9 съотношение на картината. Дори панорамният люк на покрива има светещи ленти с амбиентно осветление.

Операционната система на BMW iDrive е осмо поколение, отпред има BMW Curved Display, можете да се глезите с Асистент за автоматизирано паркиране и маневриране. Предлага се опцията Executive Lounge с оптимизирана позиция за почивка, дясната задна седалка се разгъва, превръщайки пространството отзад като в бизнес класа на самолет, като сгъва предната седалка. Тапицерията е новаторска и устойчива. Багажното пространство е огромно – 500 литра, само с 40 л под версиите с ДВГ. 

BMW i7 xDrive60 разполага с 544 к.с. от 5000 до 12 000 об/мин, има мотор на предната и задната ос, а максималният въртящ момент е 745 Нм, от 0 до 5000 об/мин. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч само за 4,7 сек, максималната скорост 240 км/ч. По заводски данни консумацията на ток е 18,4-19,6 кВтч/100 км.

Използваемият капацитет на батерията е 101,7 кВтч, които осигуряват пробег от 590 до 625 км по WLTP. На променлив ток може да пълните до 11 кВт, а на прав до 195 кВт, или за 10 мин си осигурявате пробег от 170 км. BMW е разработил специална система за подгряване на батерията при нужда, както и охлаждане при завеждане на прав ток.

През 2023 към гамата ще се присъедини и М модел на BMW i7 - BMW i7 M70 xDrive, който има 660 к.с. и максимален въртящ момент над 1000 Нм. Времето за ускорение от 0 до 100 км/ч вече ще падне под 4 секунди, което е настина бързо.

Серия 7 има още един M модел, който е електрифициран и плъг-ин хибрид. През пролетта на 2023 година идва BMW M760e xDrive с 571 к.с. и въртящ момент 800 Нм. Електромоторът осигурява временен Boost с 40 к.с.

Отвън автомобилът изглежда по-внушителен на снимка. Двуетажните фарове не изглеждат странно на живо, дори свиквате на мига с тях, предната част е масивна като при Rolls-Royce, бъбреците не са огромни и имат осветяване по контурите. Определено това ще е една от най-разпознаваемите коли в задното огледало когато карате друг автомобил. Горният ред е с дневните светлини и отново кристал, BMW определено се нуждае от цяла кристална мина за производството на този модел.

Окачването е въздушно на двете оси, както и има завиване на задните колела до 3,5 градуса. BMW обещава ниво 3 на автономност, когато караме автомобила ще ви споделим впечатленията си от системата. А това ще се случи чак декември, когато идват първите доставки на модела.